Orihi je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Općine Barban, Istarska županija. Stari naziv sela Orihi je Vorichi.

Orihi
Orihi na mapi Hrvatske
Orihi
Orihi
Županija Istarska županija
Općina/Grad Barban
Geografske koordinate
 - z. š. 45.068 N
 - z. d. 13.946 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 107
 - Broj domaćinstava 33
Pošta 52207 Barban
Pozivni broj +385 052
Autooznaka PU

Zemljopisni položaj uredi

Selo je smješteno na nadmorskoj visini 290 do 310 m. Selo je udaljeno 24 km od Pule, 13 km od mora, a od ostalih poznatih istarskih gradova (Poreč, Rabac, Rovinj, Labin i dr.)udaljeno je pola sate auto-vožnje.

Povijest uredi

U knjizi Luke Kirca "crtice iz istarske povijesti" spominje se kao naselje iz prvog vala naseljavanja Slavena, krajem 6. stoljeća. U središnjem dijelu naselja postoje vrijedni sklopovi kamenih kuća i ruralne istarske arhitekture.

Gospodarstvo uredi

U zadnjih nekoliko godina u selu je uređeno više objekata za smještaj turista, koji rado borave u tom pitomom i pitoresknom krajoliku, tijekom čitave godine, a vrlo intenzivno od početka travnja do sredine listopada.

Oko sela postoji jako puno neasfaltiranih puteva, koji su pogodni za pješačenje ili vožnju biciklom. U neposrednoj blizini nema nikakvih industrijskih zagađivača. Prometno je jako dobro povezano, u smjeru Pule, Rovinja i Labina.

Kultura uredi

Sredinom srpnja u Orihima se, prigodom proslave Dana sela Orihi, održava već 10 godina "Old timer's day", kada se okupljaju oldtimeri, stari automobili i motori, iz Istarske županije te susjednih županija, Slovenije i Italije. Po uzoru na barbansku konjičku Trku na prstenac, tada se u Orihima održi "Mototrka na prstenac", koja se prvi puta održala 2000. god. Pored sela se nalazi prekrasan vidikovac Križica (330 m), uzvisina na kojoj se uz blagdan Majke Božje od Karmela, kojoj je u čast izgrađena pored 5m visokog kamenog križa, i kapelica, održava svake godine sveta misa na otvorenom. Nekada se iz sela odlazilo u okolne gradove, a danas više nitko ne odlazi i vraćaju se otišli ili njihovi potomci.


Stanovništvo uredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 107 stanovnika[1] te 33 obiteljskih kućanstava.[2]


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Izvori uredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Orihi treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.