Ordoño I od Asturije

Ordoño I (arapski: أردون بن إذفنش; Urdūn ibn Iḍfunš‎; doslovno: Ordoño od Beni Alfonsa; ? - 27. maj 866) bio je kralj Asturije od 850. do svoje smrti.

Rođen je u Oviedu i mladost je najvjerojatnije proveo na dvoru kralja Alfonsa II; neko vrijeme je proveo i u Lugu kod svog oca Ramira I, tamošnjeg guvernera i budućeg kralja. Kada mu se otac otišao oženiti za svoju drugu suprugu Paternu, Ordonu je ostavio mjesto guvernera Galicije. Nije sudjelovao u građanskom ratu u kome mu je otac uspio izboriti krunu.

Na prijestolje je stupio u januaru 850. kao prvi kralj Asturije isključivo po nasljednom pravu, a ne uz dodatni izbor ili potvrdu asturijskih plemića. Na početku vladavine se borio protiv Baska koje je podržavao muslimanski klan Banu Kasi iz Zaragoze. Godine 859. je, pak, uspio zauzeti i uništiti grad Albelda. Pet godina ranije je poražen kod Gudalacetea; taj je poraz protumačio nedostatkom stanovništva u tzv. "Pustinji Dueroa" te mu španske kronike tradicionalno pripisuju početak repoblacióna, odnosno politike naseljavanja kršćanskog stanovništva u Leónu, Talamanki, Astorgi, Tuiju i Amayi. Pokušaj da zauzme Navarru i Baskiju je, pak, zaustavljen od Kordovskog Emirata koji je u bitci kod Burebe porazio prvog kastiljskog Rodriga i tako odgodio za nekoliko godina zaustavio Rekonkvistu.

Bio je oženjen za Muniadonu, sa kojom je imao šestoro djece, uključujući najstarijeg sina i nasljednika Alfonsa III.

Izvori uredi


Prethodi:
Ramiro I
kralj Asturije
850–866
Slijedi:
Alfonso III