Ordinary People

Ordinary People (sh. Obični ljudi) je drama Roberta Redforda iz 1980. i ujedno njegov redateljski debi nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film. Govori o obitelji iz više srednje klase iz Lake Foresta, Illinois, nakon smrti najstarijeg sina. Temeljen je na romanu Judith Guest iz 1976.

Ordinary People
RežijaRobert Redford
ScenarioJudith Guest (roman)
Alvin Sargent (scenarij)
Nancy Dowd (nepotpisana)
UlogeDonald Sutherland
Mary Tyler Moore
Timothy Hutton
Judd Hirsch
MuzikaMarvin Hamlisch
FotografijaJohn Bailey
MontažaJeff Kanew
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere1980.
Trajanje124 min.
ZemljaSjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$6,000,000
Ordinary People na Internet Movie Database

Radnja

uredi

Jarretovi, bijela protestantska obitelj iz predgrađa Chicaga, pokušava se vratiti normalnom životu nakon pokušaja samoubojstva njihova sina tinejdžera, Conrada, koji se nedavno vratio kući nakon dužeg boravka u umobolnici. Otuđen od svojih prijatelja i obitelji, Conrad potraži pomoč kod psihijatra, dr. Bergera, koji saznaje da je dječak bio umiješan u jedriličarsku nesreću u kojoj je poginuo njegov voljeni stariji brat, Buck. Calvin Jarrett, otac, nespretno se pokušava približiti svojem preživjelom sinu, koji pati od depresije, krivnje zbog preživljavanja i PTSP-a, ali mu u tome ne pomaže njegova supruga, Beth, koja je hladna, sebična i opsjednuta održavanjem privida savršenstva i normalnosti.

Kako Conrad uspješno radi s dr. Bergerom i uči da mora dopustiti samom sebi da ima osjećaje, počinje hodati s Jeanine, pristojnom i neopterećenom djevojkom iz školskog zbora te ponovno počinje osjećati optimizam. Ali prijateljevo samoubojstvo prijeti povratkom situacije na depresivni početak. Sve spada na Calvina da se suprotstavi Beth u vezi njezine hladnoće prema Conradu, i dr. Bergera da pomogne dječaku da se riješi krivnje i gnjeva.

Produkcija

uredi

Film je snimljen u i oko Lake Foresta, Higland Parka i Lake Buffa, dok su školske scene snimljene u srednjoj školi u Lake Forestu.

Conradov ručak s Karen snimljen je u restoranu u Wilmetteu. Redfordova fotografija snimljena tijekom produkcije još visi na zidu restorana.

Reakcije

uredi

Robert Redford i Timothy Hutton nagrađeni su Oscarima za svoje debije: Redford kao redatelj, a Hutton kao glumac. No, producenti su kritizirani što su Huttona nominirali samo za najboljeg sporednog glumca, budući da je njegova uloga bila najveća u filmu. Film je označio preokret u karijeri Mary Tyler Moore od stereotipnih uloga u jeftinim komedijama. Mnogi su smatrali kako nije osvojila Oscara samo zato jer joj uloga jednostavno nije odgovarala imidžu.

Konačno, film je osvojio Oscar za najbolji film.

Dobre kritike zaradila je izvedba Judda Hirscha za ulogu dr. Bergera, posebno od psihijatrijske zajednice, kao jedna od rijetkih primjera kad je njihova profesija prikazana u pozitivnom kontekstu, iako neki smatraju da je bila predobra da bi bila istinita.

Glumci

uredi

Nagrade

uredi

Pobjede

uredi

Nominacije

uredi

Vanjske veze

uredi