Opsada Jerusalima (587. pne.)

Kraljevstvo Juda, drevna židovska država sa sjedištem u Jeruzalemu, je nastojalo izboriti nezavisnost nakon propasti Asirskog Carstva krajem 7. vijeka pne. Zbog toga se upetljalo u sukob dvije države koje su nastojale od Asiraca preuzeti dominaciju nad Bliskim Istokom - Egipta i Babilonije. Kralj Josija koji je preferirao Babilonce je ubijen u bitci kod Megida 609. pne., a egipatski faraon Neho II je poslije toga za kralja postavio Joakima. Nakon poraza Egipćana u bitci kod Karkemiša 605. pne. Kraljevstvo Juda je moralo prihvatiti babilonsku hegemoniju. Međutim, 601. pne. babilonski kralj Nabukodonosor II nije uspio osvojiti Egipat. Mnoge države na Levantu su to shvatile kao znak da se pobune protiv Babilona, uključujući Judu. Nabukodonosor je, međutim, godine 597. pne. uspio osvojiti Jeruzalem nakon kratke opsade. Grad je opljačkan, veliki dio stanovnika, uključujući mladog kralja Joahina, protjeran, te je za novog kralja imenovan Zedekija.

Opsada Jeruzalema
Datum cca. 587. pne.
Lokacija Jeruzalem
Ishod Babilonija zauzima i uništava Jeruzalem; babilonska pobjeda
Sukobljene strane
Kraljevstvo Juda Babilonija
Komandanti i vođe
Zedekija Naukodonosor II
Snage
slaba nepoznato
Žrtve i gubici
mnogi ubijeni, ostali odvedeni u ropstvo nepoznati

Zedekija, međutim, nije bio dovoljno impresioniran sudbinom svog prethodnika, te se godine 588. pne. odlučio udružiti s egipatskim faraonom Apriesom i dići novu pobunu protiv Babilonaca. Biblija navodi da je to učinio usprkos upozorenjima proroka Jeremije.

Nabukodonosor je, kao i u prethodnoj opsadi, brzo reagirao i došao pod Jeruzalem s velikom vojskom. Apriesova egipatska vojska, koja je trebala pomoći Judejcima, je razbijena. Nakon toga je opsada trajala osamnaest mjeseci.

Babilonci su na kraju u svrhu slamanja judejskog otpora koristili najsuvremeniju tehniku, uključujući opsadne tornjeve. Grad je na kraju pao, a Babilonci su opljačkali grad i srušili Solomonov Hram. Zedekija je nakratko uspio pobjeći, ali je uhvaćen, a potom oslijepljen. On i gotovo cjelokupno stanovništvo Jude je protjerano u babilonsko ropstvo. Na ostacima grada i države je Nabukodonosor vlast privremeno ostavio Gedaliji.

Izvori uredi