Opsada (film)

(Preusmjereno sa stranice Opsada (1956))

Opsada je jugoslovenski film, snimljen 1956. godine u režiji Branka Marjanovića.

Opsada
Žanrratna drama, partizanski film
RežijaBranko Marjanović
ProducentJadran film, Zagreb
ScenarioZvonimir Berković
Slavko Kolar
UlogeJurica Dijaković
Ivan Šubić
Pero Kvrgić
Mato Ergović
MuzikaMilo Cipra
StudioJadran film, Zagreb
Datum(i) premijere1956
Trajanje110 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Kratak sadržaj uredi

Grupa ranjenika, u polusrušenoj kući koja se nalazi pod unakrsnom vatrom neprijatelja, očekuje najgore, i u tom iščekivanju neki od njih se prisjećaju događaja koji su prethodili ovakoj situaciji.

Priča prva - Nakon boravka u španskom građanskom ratu, Marko se vraća u Hrvatsku kako bi se pridružio ustanku protiv okupatora. U vozu na putu prema Zagrebu prepoznaje ga stari prijatelj i poznanik, Željezničar, a Marko mu govori da se vraća sa rada u Nemačkoj. Stigavši u Zagreb, dok traži vezu, Marku je za petama ustaški agent. Marko uspeva da ga se oslobodi, ali je tom prilikom ranjen. Ne znajući što mu se dogodilo, Željezničar ga prima u svoj stan, dovodeći u opasnost vlastitu porodicu.

Priča druga - Partizani Mićo i Perica traže patrolu koja se izgubila, i ukoliko je ne pronađu, Mićo obećava da će dovesti zarobljenog nemačkog generala. Posle uspešnog skrivanja od nemačke patrole, preoblače se u dimničare i tako ulaze u nemački glavni štab grada i ne sluteći da je jedan od zapovednika u štabu partizanski obavještatac.

Priča treća – Nevenka, student violine je veoma suzdržana prema udvaranju kolege iz orkestra, trubača Kreše. Ona misli da ima vremena samo muziku, a ne za ljubav i politiku. Kad Nevenka otkrije da je Krešo ilegalac, ona mu pomože i zaljubiljuje se u njega. Ostaje trudna, a Krešo pokušava da je izvuče iz nemačkog okruženja.

Likovi uredi

Glumac Uloga
Jurica Dijaković Marko
Ivan Šubić Železničar
Viktor Bek Majstor
Pero Kvrgić Perica
Mato Ergović Mićo
Vanja Drah Mijo Čavalj
Andro Lušičić Komandant
Boris Buzančić Kreš
Relja Bašić Adam
Ivo Škrabalo Doktor

Eksterni linkovi uredi