The Big Short

(Preusmjereno sa stranice Opklada veka)

Opklada veka (engl. The Big Short) američki je biografsko-dramski film iz 2015. godine reditelja Adama Makeja snimljen po motivima iz istoimene knjige Majkla Luisa. Producenti su Didi Gardner, Džeremi Klajner, Arnon Milčan i Bred Pit. Scenaristi su Adam Makej i Čarls Randolf. Glumačku ekipu čine Kristijan Bejl, Stiv Karel, Rajan Gozling i Bred Pit. Muziku je komponovao Nikolas Britel. Premijera filma je bila 11. decembra 2015. godine. Po žanru je mešavina drame i crne komedije, a protagonisti su grupa finansijskih stručnjaka i berzovnih spekulanata koji 2005. godine samostalno jedni od dolaze do zaključka da je tadašnji veliki uspon cena nekretnina neodrživ i da će one naglo kolabirati i dovesti do sloma berzi i velike ekonomske krize. Radnja filma prikazuje kako njihova upozorenja o katastrofi niko - ni banke, ni državni regulatori, ni mediji - ne shvataju ozbiljno, ali i kako koriste priliku da se vlastitim spekulacijama na tim događajima obogate. Film se isticao satiričnim tonom i povremenim korišćenjem dokumentarnog stila, kao i nekoliko scena u kojima slavne ličnosti nastoje laičkoj publici na uprošćen način objasniti ekonomske teorije i koncepte. Budžet filma je iznosio 28 miliona dolara. Zarada od filma je 55 miliona dolara.

The Big Short
RežijaAdam McKay
Producent
Scenario
PredložakThe Big Short; autor:
Michael Lewis
Uloge
MuzikaNicholas Britell
FotografijaBarry Ackroyd
MontažaHank Corwin
Studio
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
12. 11. 2015 (2015-11-12) (AFI Fest)
Trajanje130 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet28 mil. $[2]
Bruto prihod133,3 mil. $[3]

14. januara 2016. godine film Opklada veka je dobio nominacije za 5 Oskara uključujući nominacije za najbolji film, najbolju režiju (Adam Makej) i najboljeg glumca u sporednoj ulozi (Kristijan Bejl).

Uloge uredi

Glumac Uloga
Kristijan Bejl Majkl Beri
Stiv Karel Mark Baum
Rajan Gozling Džared Venet
Bred Pit Ben Rikert
Melisa Lio Džordžija Hejl
Hejmiš Linklejter Porter Kolins
Džon Magaro Čarli Geler
Rejf Spol Deni Moziz
Džeremi Strong Vini Danijel
Marisa Tomej Sintija Baum
Fin Vitrok Džejmi Šipli

Izvori uredi

  1. THE BIG SHORT (15)”. British Board of Film Classification. November 9, 2015. Pristupljeno 9. XI 2015. 
  2. Thompson, Anne. „AFI FEST REVIEW: 'The Big Short' Is Smart Expose of Financial Meltdown”. Indiewire. Arhivirano iz originala na datum 2015-12-01. Pristupljeno 18 November 2015. 
  3. „The Big Short (2015)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 22. V 2016. 

Vanjske veze uredi