Operation Crossbow (film)

Operation Crossbow

filmski poster koji je izradio Frank McCarthy
Režija Michael Anderson
Producent Carlo Ponti
Scenario Emeric Pressburger
Derry Quinn
Ray Rigby
sinopsis: Duilio Coletti and Vittoriano Petrilli
Uloge Sophia Loren
George Peppard
Trevor Howard
John Mills
Richard Johnson
Tom Courtenay
Muzika Ron Goodwin
Fotografija Erwin Hillier
Montaža Ernest Walter
Studio MGM-British Studios
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
mart 1965 (1965-03) (UK)
Trajanje 115 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik njemački
engleski
Bruto prihod 3,700.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Operation Crossbow (sh. Operacija Samostrijel) je britanski ratni film snimljen 1965. godine u režiji Michaela Andersona. Temelji se na stvarnim događajima koji su se zbili tokom posljednjih godina Drugog svjetskog rata, odnosno prikazuje napore Britanaca i drugih Saveznika da zaustave razvoj, proizvodnju i korištenje raketnih bombi V-1 i V-2 kojima je nacistička Njemačka nastojala preokrenuti rat u svoju korist. Nominalni protagonist, čiji lik tumači George Peppard, je američki zrakoplovni oficir koji je zbog svog odličnog poznavanja njemačkog odabran da se infiltirira u tajnu podzemnu tvornicu projektila u Južnoj Njemačkoj kako bi pomogao njenom uništenju.

Producenti su iskoristili to što je sa mnogih dokumenata vezanih uz događaje koji se prikazuju u filmu bila skinuta oznaka državne tajne. Scenario, čiju je ranu verziju napisao bivši britanski premijer Sir Alec Douglas-Home se isticao inzistiranjem na autentičnosti, te se kao brojni likovi pojavljuju stvarne historijske ličnosti, mada je protagonist, koga tumači Peppard, proizvod fikcije. U filmu također njemački likovi govore njemačkim jezikom umjesto engleskim sa njemačkim naglaskom, a što je dotada bila uobičajena praksa u američkim i britanskim filmovima o Drugom svjetskom ratu. Sa druge strane, lik koji tumači Sophia Loren je u film ubačen samo zato da bi se poboljšali komercijalni izgledi filma, i ona se u filmu pojavljuje tek nakratko, ali je usprkos toga navedena kao jedna od glavnih zvijezda.

Operation Crossbow je nakon premijere dobila pohvale kritičara, a njemačka glumica Lili Palmer, koja tumači lik jedne od savezničkih agentica, je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na Sansebastijanskom filmskom festivalu.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. "Big Rental Pictures of 1965", Variety, 5 January 1966 p 6

Vanjske vezeUredi