Operacija Zima '94

Operacija Zima '94 bila je zajednička vojna ofenziva hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na jugozapadu Bosne i Hercegovine između 29.11. i 24.12. 1994. Bila je i dio Rata u Hrvatskoj i Rata u Bosni i Hercegovini koji su se odvijali istodobno između dvije sukobljene strane: vlade Bosne i Hercegovine i Hrvatske s jedne i dvije nepriznate para-države koje su proglasile hrvatski i bosanski Srbi s druge strane. Obje para-države je podupirala i pomagala Srbija.

Operacija Zima '94
Segment Rat u Bosni i Hercegovini, Rat u Hrvatskoj

napredak HV-a i HVO-a tijekom operacije na jugozapadu Bosne, uz granicu sa RSK
Datum 29.11. - 24.12. 1994.
Lokacija Livanjsko polje, Dinara
Ishod hrvatska pobjeda
Sukobljene strane
Hrvatska
Republika Bosna i Hercegovina
HVO
Republika Srpska
Komandanti i vođe
Tihomir Blaškić
Janko Bobetko
Ante Gotovina
Ratko Mladić
Radivoje Tomanić
Snage
3.000–4.000 vojnika (HV)
2.000–3.000 vojnika (HVO)
3.500 vojnika
Žrtve i gubici
29 poginulih vojnika
3 nestalih vojnika
nepoznato

Operacija Zima '94 bila je prva u nizu uspješnih napredovanja HV-a i HVO-a u okolici Livanjskog polja, polja koje je okruženo planinama i gorjem. Krenula je po teškom snijegu i niskim temperaturama od oko -20 stupnjeva Celzijevih. Regiju je formalno kontrolirao HVO, ali je HV-ov doprinos bio značajan u snagama i oficirima. Glavni cilj napada bio je da Vojska Republike Srpske (VRS) prekine opsadu Bihaća i okolice. Drugi cilj bio je zaprijetiti opskrbnom rutom između Drvara u Republici Srpskoj i Knina, glavnog grada Republike Srpske Krajine (RSK).

Operacija Zima '94 pomaknula je liniju bojišta sa VRS-om za oko 20 km, te je osvojila Livanjsko polje. Napad nije uspio ostvariti glavni cilj, prestanak opsade Bihaća, ali je hrvatske snage doveo do kritične blizine ceste Drvar–Knin. Poginulo je 29 hrvatskih vojnika, a 58 je ranjeno, dok je troje zarobljeno. Gubici na strani VRS-a su nepoznati. Nakon nje, usljedile su Operacija Skok 1 7.4. 1995., u kojoj je HV ojačao pozicije kraj Dinare sa koje se dobio pregled na glavni grad RSK, te Operacija skok 2, između 4. i 10.6. 1995., nakon čega se Bosansko Grahovo našlo na izravnoj meti. Razmještanje hrvatskih snaga na Livanjskom polju upotrijebljeno je kao odskočna daska za dalnje ofenzive, kada se odigrala Operacija Zima '95.

Vanjske poveznice uredi