Opatija Malmesbury

Opatija Malmesbury (engleski: Malmesbury Abbey je bivši benediktinski samostan koga je u Malmesburyju u današnjoj engleskoj grofoviji Wiltshire osnovao učenjak i pjesnik Aldhelm, nećak kralja Inea od Wessexa. U opatiji je godine 941. sahranjen engleski kralj Athelstan . Sve do 11. vijeka je posjedovala drugu najveću biblioteku u Evropi te se smatrala vodećim središtem kulture i obrazovanja. Predstavlja jednu od rijetkih engleskih građevina koje su bile trajno nastanjene od 7. vijeka do Ukidanja samostana.[1] Posvećena je Svetom Petru i Svetom Pavlu. U njoj je živio i radio William od Malmesburyja, znameniti historičar iz 12. vijeka.

Glavni ulaz, sa groblja.

Opatija je bila dograđivana, i svoj konačni oblik dobila 1180. Njena glavna specifičnost je bila 131 m visok zašiljeni toranj, koji se za vrijeme oluje 1500. godine srušio, pri čemu je uništen najveći dio crkve, uključujući dvije trećine nave. Godine 1550. se srušiuo i zapadni toranj, zbog čega danas postoji samo polovica nekadašnje zgrade.

Opatija, jedna od najvećih i najbogatijih u Engleskoj, sa prostranim zemljištem (93 km²) je godine 1539. zatvorena po naredbi Henryja VIII te prodana bogatom trgovcu Williamu Stumpeu. On je samu crkvu vratio gradu da služi za parohijska crkva, dok je ostatak zgrada prenamjenio za svoje tekstilne manufakture.[2] Danas Opatija Malmesbury služi kao anglikanska parohijska crkva Malmesburyja, u Biskupiji Bristol. U njoj se čuva dio korpusa nekadašnje biblioteke, kao što su Anglosaksonske povelje Malmesburyja i drugi dokumenti koji pružaju podatke o historiji Wessexa od 7. vijeka.

Malmesbury je za vrijeme engleskog građanskog rata sedam puta prelazio iz ruke u ruku, te je sama opatija bila poprište žestokih borbi; o tome svjedoči brojne rupe od metaka. Također je poznata i po pokušaju ljudskog leta, odnosno događaju iz 1010. godine, kada je redovnik Eilmer of Malmesbury sa tornja pokušao letiti sa primitivnim zmajem; uspio je letjeti 200 m prije nego što je pao i slomio obje noge.

Na obližnjem groblju je 23. oktobra 1703. pokopana i Hannah Twynnoy, krčmarica za koju se navodi da je prva osoba u Engleskoj koju je usmrtio tigar.

Sahrane uredi

Slike uredi

Image:malmesbury.abbey.drawing.arp.jpg|Opatija u 14. vijeku; samo rasvijetljeni dio se koristi Image:MalmesburyParvise.JPG|Ispred južnog prilaza Image:malmesbury.abbey.interior.2.arp.jpg|Unutrašnjost opatije Image:malmesbury.abbey.interior.arp.jpg|Unutrašnjost opatije.

Napomene uredi

  1. S.E. Kelly, editor, 2005.Charters of Malmesbury Abbey In series Anglo-Saxon Charters (Oxford University Press)
  2. D. A. Crowley, ed. Victoria History of Wiltshire XIV: Malmesbury Hundred, (Oxford) 1991.

Izvori uredi

  • Smith, M Q: The Sculptures of the South Porch of Malmesbury Abbey: A Short Guide, 1975

Eksterni linkovi uredi

51°35′05″N 2°05′54″W / 51.5847°N 2.0984°W / 51.5847; -2.0984