Mean Girls

(Preusmjereno sa stranice Opasne devojke)

Opasne devojke (engl. Mean Girls) je američka tinejdžerska komedija iz 2004. u režiji Marka Votersa. Scenario za film koji je napisala Tina Fej delimično je baziran na knjizi Queen Bees and Wannabes autorke Rozalind Vajzman koja se bavi načinom na koji funkcionišu "klanovi" u srednjim školama, kao i negativnim efektima koje mogu imati na devojke.

Mean Girls
kino-poster
RežijaMark Waters
ProducentLorne Michaels
ScenarioTina Fey
PredložakQueen Bees and Wannabes; autor:
Rosalind Wiseman
NaracijaLindsay Lohan
Uloge
MuzikaRolfe Kent
FotografijaDaryn Okada
MontažaWendy Greene Bricmont
StudioSNL Studios
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
30. 4. 2004 (2004-04-30)
Trajanje97 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet17 mil. $[2]
Bruto prihod129 mil. $[2]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Mean Girls 2 (2011, TV)

Pored Lindsi Loan koja tumači glavnu ulogu, u filmu se pojavljuju Tina Fej, Rejčel Makadams, Lejsi Šaber, Lizi Kaplan i Amanda Sajfrid (kojoj je ovo ujedno bio i filmski debi). Producent filma je Lorn Majkls, kreator popularne televizijske skeč komedije Saturday Night Live. Pored Tine Fej, koja je bila dugogodišnja članica ekipe u toj emisiji, u filmu se takođe pojavljuju i Ejmi Poler, Tim Medous i Ana Gastajer.

Film je naišao na generalno pozitivan prijem kod kritičara[3] i ostvario je dobru zaradu na bioskopskim blagajnama[4], a vremenom je stekao veliku bazu fanova i smatra se jednim od kultnih tinejdžerskih klasika sa početka 21. veka[5]. U velikoj je meri učinio Lindsi Loan jednom od najvećih mladih zvezda Holivuda.

Godine 2011. je snimljen nastavak u obliku televizijskog filma pod naslovom Mean Girls 2.

Uloge uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi