Opština Babušnica

Opština Babušnica je deo Pirotskog okruga. Okružena je pirotskom i belopalanaškom opštinom sa severa, bugarskom granicom sa istoka, vlasotinačkom i crnotravskom opštinom sa juga i gadžihanskom opštinom sa zapada.

Opština Babušnica

Opština Babušnica u Srbiji
Opština Babušnica u Srbiji

Grb
Opšte informacije
Površina (2004) 529 km²
poljoprivredna 29.533 ha
šume 19.573 ha
Stanovništvo (2002) 15.734 st.
Broj naselja 53
Administracija
Okrug Pirotski okrug
Sedište Babušnica
Predsednik opštine Saša Stamenković
Vladajuće stranke SNS , NS , SPS , JS , DSS , SPO ,NDS
Statistika
Dužina puteva (2008) 226 km
Osnovne škole (2007/2008) 5
Srednje škole (2007/2008) 2
Internet stranica www.babusnica.rs

Sedište opštine je Babušnica, a čini je još 52 sela: Aleksandrovac, Berduj, Berin Izvor, Bratisevac, Brestov Dol, Bogdanovac, Vava, Valnis, Vuci Del, Veliko Bonjince, Vojnici, Vrelo, Gornje Krnjino, Gornji Striževac, Gorčince, Grnčar, Donje Krnjino, Donji Striževac, Dol, Draginac, Dučevac, Zavidince, Zvonce, Izvor, Jasenov Del, Kaluđerevo, Kambelevac, Kijevac, Leskovica, Linovo, Ljuberađa, Malo Bonjince, Masurovac, Mezgraja, Modra Stena, Nasuskovica, Ostatovica, Preseka, Provaljenik, Radinjince, Radoševac, Radosin, Rakita, Rakov Dol, Raljin, Resnik, Stol, Strelac, Studena, Suracevo, Crvena Jabuka, Strbovac.

Geografija uredi

Babušnica se nalazi na magistralnom putu M-9 od Leskovca ka Pirota koji povezuje autoput E-75 (ka jugu Evrope) i autoput E-80 (ka istoku Evrope). Udaljena je 65 km jugoistočno od Niša, 25 km jugozapadno od Pirota i 55 km severoistočno od Leskovca.

Opština uredi

Babušnička opština je smeštena u dolini reke Lužnice i na obroncima okolnih planina. Reka Lužnica gradi Lužničku kotlinu koja ima nadmorsku visinu između 470 i 520 metara. Babušnica se nalazi na 485 metara nadmorske visine. Lužničku kotlinu okružuje Suva planina na zapadu, planina Ruj na jugu i Vlaška planina na severoistoku. Suva planina počinje od sela Ljuberađa i proteže se ka severozapadu, a najviši vrh u Babušničkoj opstini je 1535 metara (dalje ka severozapadu je Trem, 1810 metara). Južno od sela Ljuberađa počinje gromadna planina Ruj sa najvišim vrhom 1706 metara. Ova planina se produžuje ka jugu u Vlasinsku planu, Čemernik, Besnu kobilu i dalje kroz Makedoniju. Veoma upadljiv vrh istočno od Babušnice je Stolski kamen sa nadmorskom visinom od 1239 metara. On je obronak Vlaške planine čiji je najviši vrh 1442 metara.

Recica Lužnica uredi

Recica Lužnica izvire na severu opštine blizu sela Radoševac. Neposredno pre sela Ljuberađa postaje znatno veća zbog nekoliko vrela i izvora koja se nalaze na vrlo malom prostoru. Ranije se na tom mestu reka uvećavala nekoliko puta, ali je sada najveći deo tih vrela i izvora iskorišćen za niški vodovod. Poznata osobina Suve planine je da na samoj planini skoro da nema izvora, tako da voda izvire u obliku vrela na njenim obroncima. Međutim, Ruj nije takva planina, tako da sa te strane dolazi reka Murgovica, sastavljena od mnogobrojnih planinskih potoka. U Ljuberađi se ova reka spaja sa Lužnicom, dalje teče pod imenom Lužnica do sela Svođe koje pripada Vlasotinačkoj opštini i tu se spaja sa rekom Vlasinom. Manji deo opštine zahvataju reke Jerma i Tegošnica.

Klima uredi

Babušnica ima nešto hladniju klimu nego što bi se to očekivalo za njenu geografsku širinu i dužinu zbog nešto veće nadmorske visine, kao i zbog efekta temperaturne inverzije koji je karakteristika lužničke kotline, odnosno hladan vazduh pada noću na dno kotline tako da su noći prilično hladne (to je naročito upadljivo leti).

Turizam uredi

Najznačajniji turistički centar u opštini Babušnica je Zvonačka banja. Nalazi se na 28 km istočno od Babušnice. Otprilike isto toliko ima i od Pirota, odnosno 14 km putem ka Dimitrovgradu (to je put Niš – Sofija), a zatim još 14 km dolinom reke Jerme. Ova banja nalazi se na 680 metara nadmorske visine na izuzetno atraktivnoj planinskoj lokaciji, a pre svega poznata je po svom blagotvornom uticaju na nervni sistem čoveka.

Trenutno se gradi malo veštačko jezero na Raljinskoj rečici koja je pritoka Murgovice. Planira se da jezero bude dugačko oko 200 metara i široko oko 40 metara. Brana je postavljena neposredno iznad niza vodopada na Raljinskoj rečici koji su poznati pod imenom skokovi. Jezero će biti oko 500 metara udaljeno od sela Raljin koje se nalazi na putu od Babušnice ka Zvonačkoj banji.

Privreda: uredi

 • Tigar Tyres
 • Lisca
 • D Company
 • Patex Design
 • DMD Fiore

Sport, lov i ribolov: uredi

 • Fudbalski klub “Lužnica”
 • Karate klub “Tigar”
 • Stonoteniski klub "Lužnica"
 • Šahovski klub “Lužnica”
 • Opštinska organizacija ribolovaca “Mladi ribar”
 • Lovačko društvo “Zec”
 • Teniski klub “Babušnica”
 • Planinarski klub "Ruj"
 • Košarkaski klub “Babušnica”
 • Moto klub “Babušnica”
 • Biciklisticki klub
 • Odbojkaški klub

Mediji uredi

 • Radio Babušnica 96,5 FM

Vanjske veze uredi