Općina Lendava

Općina Lendava (mađarski Lendva, ili Alsólendva, prekmurski Dolenja Lendava, hrvatski Donja Lendava) je jedna od općina u Republici Sloveniji. Općina graniči s Republikom Mađarskon i Republikom Hrvatskom te s općinama: Dobrovnik, Turnišče, Velika Polana i Črenšovci. Kroz nju teče rijeka Ledava.

Občina Lendava
Lendva Község
Lendava
Lendava
Površina: 123,0 km²
Stanovništvo
 - muškaraca
 - žena
11.151
5.359
5.792
Načelnik (župan): Janez Magyar
Prosječna starost: 39,29 godina
Nastanjena područja:
 - domaćinstava:
 - obitelji:
36,51 m²/osoba
4.080
3.250
Radno sposobnih:
 - nezaposlenih:
5.590
1.302
Prosječna mjesečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 
234.668 SIT
150.456 SIT
Studenata: 364
Izvor: Statistički ured Republike Slovenije, popis stanovništva od 2002.

Lendava je središte mađarske nacionalne manjine u Sloveniji, a u opštinskim ustanovama mađarski jezik je kozvaničan sa slovenačkim.

Prirodne odlike uredi

 
Reka Lendava
 
Središte grada Lendave

Reljef: Opština Lendava nalazi se u severoistočnom delu Slovenije. Najistočnija tačka države, ušće reke Lendave u Muru, je na području ove opštine. Opština se prostire u jugoistočnom delu ravničarske i poljoprivredne oblasti Prekomurje.

Klima: U opštini vlada umereno kontinentalna klima.

Vode: Najvažnoji vodotoci u opštini su reke Mura i Lendava. Veća Mura je južna granica opštine i istovremeno granica Slovenije sa Hrvatskom. Rečica Lendava je središnje postavljena u opštini, a pri svom ušću u Muru postaje pogranična ka Mađarskoj, da bi njihovo uće označilo tromeđu tri spomenute države. Svi ostali vodotoci su mali i pritoke su Mure ili Lendave.

Stanovništvo uredi

Opština Lendava je gusto naseljena.

Opština Lendava je središte mađarske nacionalne manjine u Sloveniji. Ipak, većinsko stanovništvo u opštini su Slovenci sa 5.216 pripadnika (47%), 4.690 pripadnika su Mađari (42%), a ostatak čini mahom romsko stanovništvo. U opštinskoj samoupravi mađarski jezik je u ravnomernom položaju sa slovenačkim.


Naselja u općini uredi

Banuta, Benica, Brezovec, Dolga vas, Dolgovaške Gorice, Dolina pri Lendavi, Dolnji Lakoš, Čentiba, Gaberje, Genterovci, Gornji Lakoš, Hotiza, Kamovci, Kapca, Kot, Lendava, Lendavske Gorice, Mostje, Petišovci, Pince, Pince-Marof, Radmožanci, Trimlini

Eksterni linkovi uredi