Onilahi (Madagaskar)

Onilahi je jedna od većih rijeka Zapadnog sliva na Madagaskaru duga 400 km.[1]

Onilahi
Lokacija
Države Madagaskar
GradoviToliara
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
spoj rijeka Isoanala, Ihazofotsi, Mangoki i Imaloto kod mjesta Benenitra
1000 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod grada Toliara (Mozambički kanal)
0 m
estuarij
Dužina400 km
PritokeSakamare, Taheza
Hidrologija
Sliv
  – površina

32 000 km²
Ulijeva se uMozambički kanal

Geografske karakteristike uredi

Rijeka Onilahi nastaje spajanjem rijeka; Isoanala, Ihazofotsi, Mangoki i Imaloto sjeverno od mjesta Benenitra. Najveća od njih Mangoki izvire na obroncima Masiva Ivakoani, na visini od 1300 m. Nakon izvora Mangoki isprva teče u pravcu sjevera prema mjestu Betroka, na svom toku do Bertoke teče kroz relativno nisko, močvarno područje, puno bezbrojnih rižinih polja uz obale rijeke. Nakon mjesta Betroka, Mangoki nailazi na obronke visoravni Horombe, koji ga preusmjeravaju na zapad, a onda prema jugozapadu. Par kilometara sjeverno od Benenitre spajaju se Mangoki i Imaloto, i povećava se pad rijeke.
Imaloto, se kod izvora zove Lalana, ima vrelo istočno od Betroka u gorju Kalambatitra na nadmorskoj visini od oko 1 200 m. Lalana prvo teče u pravcu sjevera, a zatim skreće na zapad i teče preko visoravni Horombe. Nakon izlaska sa visoravni, spaja se sa rijekom Ihazofotsi, i odatle se zove Imaloto. Svega par kilometara južnije spajaju se Mangoki i Imaloto, a zatim i Isoanala i nastaje Onilahi. Odatle Onilahi ima vrlo široko korito, sa puno pješčanih sprudi za niskog vodostaja i počinje jako meandrirati, generalno držeći pravac prema zapadu i svom ušću. Estuarij Onilahija u Mozambičkom kanalu je u Zaljevu sv. Augustina, južno od grada Toliara.

 
Pogled na Zaljev sv. Augustina, istoimeno mjesto i rijeku u daljini

Rijeka Onilahi gubi velike količine vode, pri prolasku kroz poroznu vapnenačku visoravan u donjem dijelu svog toka, te vode pojavljuju se kao vrulje na obali mora. U toj zoni, prima svoje dvije glavne desne pritoke, Sakamare i Tahezu koje izviru na Masivu Isalo, i koji nikad ne presuše. Sa lijeve strane nema većih pritoka.

Ukupna duljina rijeke Onilahi je 400 km, ako se računa izvor rijeke Imaloto (Lalana) koji iznosi 242 km, a površina njena sliva zajedno sa svim pritokama je 32 000 km².[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 M. Aldegheri (1972). „Rivers and streams on Madagascar”. R. Battistini & G. Richard Vindard / dr. W. Junk B.V. Publishers the Hague. Pristupljeno 23.09.2011. 

Eksterni linkovi uredi