One Day at a Time

One Day at a Time bio je dugotrajni američki televizijski sitcom koji je priazivao život razvedene majke, koju je tumačila Bonnie Franklin, njene dvije kćeri (Mackenzie Phillips i Valerie Bertinelli te nadzornika zgrade (Pat Harrington, Jr.). Dvjestodevet polusatnih epizoda je originalno emitirano na CBS-u od 16.12. 1975. do 28.5. 1984.

One Day at a Time
FormatSitcom
KreatorWhitney Blake i
Allan Manings
NastupajuBonnie Franklin
Mackenzie Phillips
Valerie Bertinelli
Pat Harrington, Jr.
Glenn Scarpelli
('80-'83)
Howard Hesseman
('82-'84)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda209
Produkcija
Trajanje30 minuta
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje16.12. 1975. – 28.5. 1984.

Seriju su stvorili Whitney Blake i Allan Manings, bračni i scenaristički par koji su bili glumci 1950-ih i 1960-ih. Seriju je razvio Norman Lear a kasnije Embassy Television.

Kao i mnoge Learove serije, One Day at a Time je kombinirao komediju s dramom, koristeći polusatni format kako bi se bavio ozbiljnim životnim i ljubavnim problemima, pogotovo onima vezanim uz tada popularni feminizam drugog vala.

Glavna junakinja je bila Ann Romano, koja se, osjećajući se sputanom u braku, jednostavno razvela od svog muža i doselila u Indianapolis zajedno s dvije kćeri - 17-godišnjom buntovničkom Julie (Phillips) i 15-godišnjom i odgovornijom Barbarom (Bertinelli). Stalni lik u seriji je buio i nadzornik Dwayne Schneider koji joj se stalno udvarao.

Zbog sklonosti da kombinira komediju s ozbiljnim temama, serija se među američkim televizijskim historičarima često navodi kao jedan od najočiglednijih primjera fenomena zvanog vrlo posebna epizoda.

Sama serija je, pak, postala predmetom drame u stvarnom životu kada je godine 1980. glumica Mackenzie Phillips počela sve češće kasniti ili uopće ne dolaziti na snimanja. Studio je otkrio da je razlog za to njena sve veća ovisnost o kokainu, a kada je odbila zahtjev da se podvrgne liječenju, studio ju je jednostavno otpustio, a njen lik izbacio serije. Godinu dana kasnije, Phillips se, nakon boravka u klinici za odvikavanje, vratila u seriju, ali je ponovno razvila ovisnost o drogi, te je ponovno otpuštena 1983.

Eksterni linkovi uredi