On Her Majesty's Secret Service (roman)

On Her Majesty's Secret Service (sh. U tajnoj službi Njenoj veličanstva) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga, koji predstavlja deseti roman iz ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje Bondova nastojanja da pronađe Ernsta Stavra Blofelda, vođu međunarodne kriminalne organizacije SPECTRE, koji u planinskom lječilištu u Švicarskoj planira započeti biološke napade kako bi ucijenio vodeće zapadne zemlje; tom prilikom Bond upozna mladu i lijepu djevojku Teresu "Tracy" Draco, kći šefa korzikanske mafije, za koju se na kraju i oženi.

On Her Majesty's Secret Service
korice prvog izdanja romana
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja1. april 1963
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
OCLC broj2208306
Dewey Decimal823.91
LC klasifikacijaPR6056.L4 O6
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Spy Who Loved Me (1962) You Only Live Twice (1964)

On Her Majesty's Secret Service, pisan u vrijeme kada se snimao Dr. No, prvi film iz serije o Bondu, je nakon neuspjelog stilskog i sadržajnog eksperimenta u prethodnom romanu The Spy Who Loved Me predstavljao Flemingov povratak dotadašnjoj konvencionalnoj formuli Bonda, ali su kritičari zapazili da je Bondov lik dodatno "omekšao" u odnosu na ranije romane, a što se iskazivalo i kroz dotada teško zamislivu odluku da ljubavnu vezu okruni brakom. Roman se također isticao tragičnom i brutalnom završnicom koja je dodatno istakla Bondovu novopronađenu ranjivost.

Godine 1969. je roman ekraniziran u obliku istoimenog igranog filma, koji je predstavljao prvi u kome je Seana Conneryja u naslovnoj ulozi zamijenio George Lazenby. Ta je ekranizacija napravljena nakon što je u prethodnom filmu Samo dvaput se živi ekraniziran istoimeni nastavak u kome se također pojavljuje Blofeld, a što je dovelo do problema sa kontinuitetom.

Vanjske veze uredi