Omar Sharif

(Preusmjereno sa stranice Omar Šarif)

Omar Sharif (arap. عمر الشريف; pravo ime Michel Demitri Chalhoub, arap. ميشيل ديمتري شلهوب; Aleksandrija, 10. aprila 1932. – Kairo, 10. jula 2015.), egipatski glumac. Libanskog je porekla, otac mu je bio iz Libana. Pseudonim Omar je uzeo po američkom generalu Omaru Bradliju, dok šarif na arapskom znači plemstvo. Omar Šarif bio je veoma popularan glumac koji je uloge nalazio širom Evrope i Holivuda.

Omar Sharif

Omar Sharif 1963. godine
Rođen/a Michel Demitri Chalhoub
10. aprila 1932.
Aleksandrija
Umro/la 10. 7. 2015. (dob: 83)
Kairo
Zanimanje glumac, pjevač, scenarist, producent
Period aktivnosti 1954 -
Suprug/a/e/zi Faten Hamama (1954-1974)

Biografija uredi

Omar Šarif je pohađao Aleksandrijski Univerzitet, a kasnije je diplomirao na Univerzitetu u Kairu kao diplomirani fizičar i matematičar. Nakon završetka školovanja radio je sa ocem u privatnom poslu. Godine 1953. započeo je svoju glumačku karijeru, sa ulogom u egipatskom filmu Sira Fil-Vadi (Jarko Sunce). 1955. godine prešao je s kršćanstva na islam, uzeo ime Omar El-Šarif i oženio se egipatskom glumicom Faten Hamama, što je samo uvećalo njegovu popularnost u arapskim zemljama. Brak, u kojem je dobio sina Tarek Šerifa 1957. godine, je trajao do 1974. godine. Njegov sin, Tarek Šerif je glumio u filmu Doktor Živago, kao Juri, kada je imao osam godina.

Njegova prva uloga filmu na engleskom je bila 1962. godine u filmu Lawrence od Arabije. Za ovu ulogu nominovan je za Oscara kao najbolji glumac u pratećoj ulozi. Takođe je igrao u filmu Doktor Živago. Omar Šarif bio je poliglota i tečno govorio engleski, arapski, grčki i francuski, i pomalo se služio italijanskim i turskim jezikom.

Zanimljivosti uredi

  • Visina 1,80 m
  • Iako je odgajan u duhu kršćanstva, preobratio se u islam kako bi mogao oženiti Faten.
  • Jedno vrijeme je bio u romantičnoj vezi sa Barbarom Streisand
  • 1992. godine mu je ugrađen bajpas, i 1994. godine je imao blaži infarkt
  • 5. avgusta 2003. godine je osuđen na uslovno na mesec dana nakon što je udario policajca u Parizu u blizini jednog kasina. Morao je da plati $1700, kao i oštetu policajcu od $340.
  • Novembra 2005. godine nagrađen je od strane UNESCO-a za doprinos svetskom filmu.
  • Nezvanično se priča da se nalazio na Al-Kaidinoj listi za odstrel jer je glumio u italijanskom filmu Svetog Pavla pogledati ovde. Često se javno zalagao da muslimani toleriraju Jevreje i kršćane.

Vanjske veze uredi