Om Shanti Om (Hindiऊँ शान्ति ऊँ , Urdu: اوم شانتی اوم) je [[Bolivud film ostvaren 2007 godine, direktor i koreografija Farah Khan. Glavne uloge su pripale Shahrukh Khanu i Deepika Padukone. Oko 32 bolivudske zvijeze se pojavljuju u ovom filmu u jednoj pjesmi.

Om Shanti Om
RežijaFarah Khan
ProdukcijaGauri Khan
UlogeShahrukh Khan
Deepika Padukone
Kirron Kher
Shreyas Talpade
Arjun Rampal
MuzikaVishal-Shekhar
JezikHindi/Urdu
DržavaIndijaIndia
Kompanija
DistributerRed Chillies Entertainment
Eros Labs
BudžetRs 350,000,000
$8.9 Million
Tehnička ekipa
MontažaShirish Kunder
{{{naziv filma}}} na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

Om Prakash Makhija (Shahrukh Khan) je mladi glumac filmske industrije 1970. On i njegov prijatelj Pappu, pokušavaju da uspiju u svijetu filmske industrije. Omova majka Bela (Kirron Kher), inspiriše i hrabri svog sina, kako bi postigao uspjeh. Om je zaljubljen u najveću zvijezdu u Indiji "Djevojku iz snova" Shantipriya (Deepika Padukone).

Om susreće Shanti u nekoliko prilika, prvi put na premijeri filma "Djevojka iz snova", a kasnije kada snimaju dio filma, gdje on sticajem okolnosti, njoj spašava život. Od tada oni postaju prijatelji.

Jednoga dana, Om čuje Shanti kako se svađa sa najboljim producentom Mukeshom (Arjun Rampal), i tu saznaje da ona treba da se uda za njega, a takođe i da očekuje njegovo dijete. Međutim, posle određenog vremena, producent vodi Shanti u vilu gdje je planirao da se vjenča sa njom, kako bi je na taj način prevario i zapalio zajedno sa kućom. Om je pokušao da je spasi, ali su ga čuvari zaustavili, i posle eksplozije, njega vode u bolnicu, gdje ubrzo umire. Kasnije je otkriveno da je sin Rajesha Kapoora rođen u trenutku Omove smrti u stvari njegova reinkarnacija. On je sada popularna filmska zvijezda, koja ima fobiju od vatre, a uzrok je prošli život koji je vodio kao Om Makhi.

Tokom traženja lokacije za njegov sledeći film, Om i njegova ekipa biraju zapaljenu kuću "Om Shanti Om". Kada je ugledao kuću, počeo se prisjećati djelova svoga prošlog života. Kada susretne Mukesh Mehru, on se prisjeća svog prošlog života u cjelosti i pronalazi Belu i Pappu.

Da bi osvetio Shantinu smrt, Om kuje plan sa Pappu i nekoliko drugih, odlučujući se da snimi film "Om Shanti Om". Tokom audicije za Shantinu ulogu, ekipa upozanaje Sandhya, veliku obožavateljku Oma, koja liči na Shanti. Om i njegova ekipa je pripremaju za ulogu Shanti i onda započinju svoj plan. Om se igra sa Mukeshovim umom, vodeći ga u zapaljenu zgradu i pokazujući Sandhy kao duha Shantinog. Ipak njegov plan propada, kada Mukesh, shvati da to nije prava Shanti, već djevojka koja liči na nju. Kada je otkrio Omov plan, njih dvojica su započeli tuču. Zgrada počinje opet da gori, i na scenu se pojavljuje Shanti. Isprva Om misli da je to Sandhy, isto kao i Mukesh. Kada je Mukesh pokušao da ubije Shanti, Om je uzeo njegov pištolj i pucao mu u nogu. Međutim Sandhy pokazuje Mukeshu na luster, gdje se nalazi tijelo Shantino. Luster pada i Mukesh umire. Tada se na scenu pojavljuje Sandhy i Om ostaje šokiran činjenicom, da je to u stvari bio duh Shantin. Shantin duh je nestao.

Uloge uredi

spedijalno pojavljivanje tokom pjesme "Deewangi Deewangi" (in alphabetical order) by:

Druga specijalna pojavljivanja(po alfabetskom redosledu) by:

Ekipa uredi

Produkcija uredi

Faran Khan je trebao da uradi film "Happy new year", sa Shahrukh Khanom, ali je napustio taj projekat, da bi stvorio ovaj film.

Filmske pjesme je komponzovao muzički duo Vishal-Shekhar sa tekstovima Javed Akhtar. Kompozitor A. R. Rahman nije radio u filmu, jer se nije složio da podjeli zaštitu prava muzike sa tekstopiscem..[1]

Film je baziran na reinkarnaciji. Snimanje filma je počelo u januaru 2007, u različitim lokacijama Indije. 31 zvijezda se pojavljuje kao gost u spcijalnoj pjesmi filma.[2] Film je ostvaren 9 novembra 2007.

Knjiga nazvana "Stvaranje Om Shanti Oma" koju je pisao Mushtaq Sheik je objavljena, posle objavljivanja filma. Knjiga se bavi o produkciji i dešavanjima iza kamere filma.[3]

Pjesme uredi

Pjesma Pjevač Trajanje Pribilješke
Ajab Si K.K , Tekst: Vishal Dadlani 4.01 Picturised on Shahrukh Khan & Deepika Padukone
Dard-E-Disco Sukhwinder Singh, Marianne, Nisha & Caralisa 4:30 Picturised on Shahrukh Khan
Deewangi Deewangi Udit Narayan, Shaan, Shreya Ghoshal, Sunidhi Chauhan & Rahul Saxena 5.54 Picturised on 31 stars
Main Agar Kahoon Sonu Nigam & Shreya Ghoshal 5.08 Picturised on Shahrukh Khan ,Deepika Padukone & Shreyas Talpade
Jag Soona Soona Lage Rahat Fateh Ali Khan, Richa Sharma Punjabi Lyrics: Kumaar 5.29 Picturised on Shahrukh Khan ,Deepika Padukone & Shreyas Talpade
Dhoom Taana Abhijeet, Shreya Ghoshal 6.13 Picturised on Shahrukh Khan & Deepika Padukone
Daastaan-E-Om Shanti Om Shaan 7.07 Picturised on Shahrukh Khan, Deepika Padukone & Arjun Rampal
Dard-E-Disco (Remix) Sukhwinder Singh, Marianne, Nisha & Caralisa 4.36 Remix by DJ Aqeel
Deewangi Deewangi (Rainbow Mix) Udit Narayan, Shaan, Shreya Ghoshal, Sunidhi Chauhan & Rahul Saxena 4.48 Remix by DJ Kiran & DJ G
Om Shanti Om (Medley Mix) Sukhwinder Singh, Marianne, Nisha, Caralisa, Udit Narayan, Shaan, Shreya Ghoshal, Sunidhi Chauhan, Rahul Saxena, & Abhijeet 6.06 Remix by Jackie V and Qudsi Hasan
Daastaan (The Dark Side Mix) Shaan 6.18 Remix by Zoheb, DJ Nikhil Chinappa, DJ Nawab
Om Shanti Om (Theme Music) Instrumental 0.58 Instrumental

Filmske nagrade

Star Screen nagrade

Stardust nagrade

Zee Cine nagrade

Azijska filmska nagrada

GPBA - Njemačka Bolivudska nagrada (2008)

  • Najbolji Film - Om Shanti Om
  • Najbolji glumac - Shahrukh Khan
  • Najbolji direktor - Farah Khan
  • Najboli sporedni glumac - Arjun Rampal
  • BeNajbolja muzika - Vishal Dadlani & Shekhar Ravjiani
  • Najbolji dijalog - Mayur Puri
  • Najbolji ženski debitant - Deepika Padukone
  • Najbolji pjevač (Muški) - Sonu Nigam (Main Agar Kahoon)
  • Najbolja koreografija - Farah Khan (Dhoom Tana)
  • Najbolja sinematografija - V Manikandan
  • Najbolji specijalni efekti - Red Chillies VFX
  • Najbolji umjetnički direktor - Sabu Cyril
  • Najbolji kostimi - Manish Malhotra / Karan Johar

Izvori uredi

Vanjske veze uredi