Olimpijada 1924

VIII. Olimpijske igre - Pariz 1924

VIII. Olimpijske igre - Pariz 1924
Opći podaci
Grad domaćin Pariz, Francuska
Otvaranje 4. svibnja 1924.
Zatvaranje 27. srpnja 1924.
Statistika
Broj država 44
Broj sportaša 3092
Broj sportova 17
Broj takmičenja 126

VIII Olimpijske igre 1924. godine su održane u Parizu. Grad Pariz je izabran od strane MOK-a u konkurenciji preostalih gradova kandidata: Amsterdama, Berlina, Los Anđelesa, Rio de Žaneira i Rima. Ovo su bile zadnje Igre za vreme kojih je predsednik MOK bio Pjer de Kuberten. Kao prateća manifestacija ovim igrama održana je i Međunarodna nedelja zimskih sportova, i to od 25. januara do 5. februara 1924. godine, koja je kasnije od strane MOK-a označena kao Zimske olimpijske igre 1924.

Od posebnosti na ovim Igrama treba istaći da je kao deonica maratonske trke odabrana distanca 42 km i 195 m, ista ona koja se trčala na Igrama u Londonu 1908., a od Igara u Parizu postaje standardna dužina svih maratona.

Od takmičara, posebno se pamte atletičari na srednjim i dugim stazama iz Finske: Pavo Nurmi koji je pobedio u trkama na 1.500 m i 5.000 m (koje su održane u razmaku od jednog sata!) i u kros trci. Vil Ritola je pobedio na 10.000 m i 3.000 m sa preponama, dok je bio drugi na 5.000 m i u kros trci iza Nurmija. Albin Stenros je pobedio u maratonu, dok je finska ekipa (sa Nurmijem i Ritolom) pobedila u ekipnim trkama na 3.000 m i kros trci. Zbog toga je ta sjajna generacija trkača kasnije bila poznata pod nazivom „leteći Finci“. Zapažene su bile i tri zlatne medalje koje osvojio plivač Džoni Vajsmiler (čemu je dodao i bronzu u vaterpolu), te pet medalja, od čega 3 zlatne, mačevaoca Rodžera Dukreta iz Francuske.

Jugoslavija učestvuje sa 37 sportista i prvi put osvaja medalje i to zlatne. Učinio je to gimnastičar Leon Štukelj osvojivši prva mesta u višeboju i na vratilu.

Događaji na ovoj Olimpijadi su poslužili kao zaplet Oscarom nagrađenom filmu Vatrene kočije.

Jugoslavija na igrama uredi

Jugoslaviju je predstavljalo 37 sportista u sedam sportova (atletika, biciklizam, gimnastika, konjički sport, plivanje, rvanje, fudbal) a dve zlatne medalje Leona Štukelja u gimnastici (višeboj, vratilo) donele su joj 14. mesto među osvajačima medalja.

To su prve od 11 olimpijskih medalja gimnastičara.

Spoljašnje veze uredi