Olgica Batić (Олгица Батић, rođena 7. decembra 1981 u Beogradu) je srpskа političarka. Ona je predsednik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Olgica Batić
Olgica Batić

Biografija
Datum rođenja 7. decembar 1981.
Mesto rođenja Obrenovac (SFRJ)
Narodnost Srpska
Politička partija Demohrišćanska stranka Srbije
Diploma sa Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu
Profesija Advokat

Biografija uredi

Olgica Batić je rođena 7. decembra 1981 u Beogradu; njen otac Vladan Batić (1949-2010) je bio predsednik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS). Pohađala je osnovnu i srednju školu u Obrenovcu i gimnaziju u Beogradu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Politički rad uredi

Nakon diplomiranja, pridružuje se pravnom timu DHSS. Posle smrti svog oca 29. decembra 2010, na Skupštini Demohrišćanske stranke Srbije održanoj 03.septembra 2011. godine, izabrana je za predsednicu.[1]

Tokom parlamentarnih izbora u Srbiji u 2012, ona je učestvovala u koaliciji Izbor za bolji život[2], uz podršku odlazećeg predsednika Borisa Tadića. Koalicija je prikupila 863.294 glasova ili 22.06% glasova, odnosno 67 poslaničkih mesta u Skupštini[3]. Olgica Batić izabrana je za poslanicu poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije, čiji je potpredsednik.[4][5]

Član je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i zamenik člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Olgica Batić je Predsednica Izvršnog odbora Globalne organizacije parlamentaraca protiv korupcije (GOPAC)[6] i član je Komisije za utvrđivanje političkog konteksta ubistva bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića koja funkcioniše pri Ministarstvu pravde Republike Srbije[7].

Zabeleženo je da Olgica Batić svoja skupštinska primanja daje u humanitarne svrhe[8].

Advokatura uredi

Olgica Batić je advokat u advokatskoj kancelariji Batić koja je utemeljena na porodičnoj tradiciji. Tokom advokatske karijere bila je uključena u veliki broj sudskih procesa koji su okupirali pažnju javnosti, medju kojima i zastupanje porodice jednog od nastradalih gardista VJ u Slučaju Topčider. [9] Na početku karijere iskustvo je sticala i u radu sa svojim ocem Dr Vladanom Batićem. Olgica Batić se angažovala na velikom broju predmeta iz različitih oblasti, od krvnih delikata, do zastupanja najvećih firmi u Srbiji, preko pružanja pomoći građanima u različitim oblastima.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi