Olga Petrović Njegoš

Olga Petrović Njegoš
Mesto rođenja Cetinje
Crna Gora
Datum smrti 21. septembar 1896. (37 godina)
Mesto smrti Venecija
Italija
Grob Cetinje
Otac Danilo Petrović
Majka Darinka Petrović Njegoš
Princeza

Olga Petrović Njegoš (Cetinje, 19. mart 1859Venecija, 21. septembar 1896) je bila kći knjaza Danila I i Darinke Petrović Njegoš. Bila je njihovo jedino dete. Posle atentata i ubista Danila I, Nikola I Petrović je Olgu i njenu majku proterao iz Crne Gore. Imala je samo godinu dana kada je izgubila oca i kada je zauvek otišla iz Crne Gore.

BiografijaUredi

Sa svojom majkom, Darinkom, Olga je napustila Crnu Goru 1860. Nežna princeza je najveći deo života provela u Veneciji, gde je i umrla. Princeza Olga je 18 godina posle smrti svog oca po zakonu trebala stupiti na vlast, a do tada da vlada Namesništvo ili njena majka. Međutim, proteravši ih, Nikola I im je zabranio dolazak u Crnu Goru. Princeza Olga je bila princeza bez zemlje i nijedan kraljevski dvor je nije hteo, dok su se kćeri kralja Nikole udavale jedna po jedna.[1]

Umrla je u 37. godini života, 21. septembra 1896. godine u Veneciji, ne zapamtivši svoju domovinu. Nikada se nije vratila u domovinu, a njeni posmtrni ostaci su sahranjeni na Cetinju pored posmrtnih ostataka njene majke i njenog oca.

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi