Sveta Olga (ruski i ukrajinski: Ольга), također poznata i kao Olga Prekrasna (Ольга Прекрасна; cca. 890 - 11. jul 969) bila je vladarica Kijevske Rusije od cca. 945 do 963. kao regent svom sinu Svjatoslavu, poznata kao prva ukrajinska vladarica koja se pokrstila, odnosno jedna od prvih istočnoslavenskih svetica.

Sveta Apostolima Ravna Olga

Sveta Olga; autor: Mihail Nesterov
Rođen/a cca. 890, Pskov
Umro/la 11. jul 969, Kijev
Štuje se u Pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 11. jul

Rodila se oko 879. ili 890. a neki joj izvori kao rodno mjesto spominju današnji Pskov. Neki izvori također spominju da joj je otac bio varjaški knez Oleg od Novgoroda. Postala je supruga kijevskog kneza Igora Rjurikoviča. Muža su joj mučki ubili Derevljani od kojih je pokušao naplatiti danak. Olga je tada postala regent Igorovom nasljedniku i svom trogodišnjem sinu. Kada joj je derevljanski knez Mal poslao bračnu ponudu, ona je prvo njegove izaslanike dala žive zakopati, a zatim je Malu poručila da pristaje, ali da prvo mora poslati svoje najveće odličnike u Kijev da se upoznaju s budućim podanicima. Mal je pristao, a Olga je ispočetko goste lijepo primila da bi ih potom na prevaru dovela u saunu, gdje su zaključani, a potom sauna zapaljena. Olga je potom pokrenula pohod na obezglavljene Derevljane, te osvojila njihovu zemlju.

Godine 945. ili 957. Olga je došla u Carigrad gdje se pokrstila, a ceremoniju je detaljno opisao Konstantin VII Porfirogenet. Na povratku se ispostavilo da njeni podanici osjećaju manje sklonosti prema kršćanstvu, uključujući sina Svjatoslava, koji je ostao poganin. Nakon što je Svjatoslav postao knez, obavljala je upravne poslove dok je Svjatoslav ratovao. Kada su Pečenjezi 969. napali i stavili pod opsadu Kijev, Olga je tada umrla.

Prethodi:
Igor od Kijeva
Knjeginja Kijeva
kao regent

945–960-e
Slijedi:
Svjatoslav Hrabri

Vanjske veze uredi