Olga Davidovna Kamenjeva (rus. Ольга Давыдовна Каменева; ukr. Ольга Давидiвна Каменева, rođena Bronštejn, 1883 - 11. septembar 1941) bila je ruska boljševička revolucionarka i sovjetska političarka, poznata kao sestra Lava Trockog i prva supruga Leva Kamenjeva.

Sa Kamenjevim se vjenčala nedugo nakon što je 1902. godine postala članicom RSDRP, te mu je rodila dva sina. Zajedno sa mužem je provela nekoliko godina u emigraciji. Nakon Oktobarske revolucije i dolaska boljševika na vlast su joj početkom 1918. povjereni teatri u novoj sovjetskoj državi, koje je, zajedno sa Vsevolodom Mejerholjdom pokušala "radikalizirati". Sa tog mjesta je godine 1919. smijenjena na poticaj Anatolija Lunačarskog koji je uspio nagovoriti Lenjina da teatrima ostavi njihov tradicionalni oblik i način rada. Tokom sljedećih nekoliko godina se bavila kulturnim i propagandnim aktivnostima.

U međuvremenu se njen brak počeo raspadati, dijelom zato što je Kamenjev u frakcijskim sukobima stao na stranu Zinovjeva i Staljina protiv Trockog, a dijelom i zbog njegovih vanbračnih afera. 1928. ju je muž konačno ostavio kako bi se oženio za Tatjanu Gljebovu.

Usprkos toga, a najviše zbog toga što joj je brata Staljin smatrao za svog najopasnijeg neprijatelja, Olga Kamenjeva nije mogla izbjeći Veliku čistku čija joj je jedna od prvih žrtava bio Kamenjev, osuđen na smrt na Prvom moskovskom procesu u augustu 1936. Olga Kamenjeva je uhapšena i zatvorena. Njena dva sina - Jurij i Aleksandar - su pogubljeni 1938. i 1939. godine. Olga Kamenjeva je, pak, bila likvidirana u tzv. Medvjedevskom pokolju za vrijeme Drugog svjetskog rata 1941. godine.