Aleksandar Arhipenko

(Preusmjereno sa stranice Oleksandr Porfirovič Arhipenko)

Oleksandr Porfirovič Arhipenko (ukr. Олександр Порфирович Архипенко, eng. Alexander Porfyrovych Archipenko); (Ukrajina, Kijev, 30. ožujaka 1887. – SAD, New York, 25. veljače 1964.); je poznati ukrajinski i američki avantgardni umjetnik, kipar i grafički umjetnik. Ujedno ga se smatra jednim od prvih osnivača likovne discipline kubizma u skulpturi.

Aleksandar Arhipenko
kubizam
Biografske informacije
RođenjeOleksandr Porfirovič Arhipenko
(1887-05-30)30. 5. 1887.
Kijev, Rusko Cartsvo (danas Ukrajina)
Smrt25. 2. 1964. (dob: 76)
New York
Profesionalne informacije
ObrazovanjeKijevska umjetnička škola
Opus
Poljekiparstvo
Znamenita djela
Boksači, 1914

U razdoblju između 1902. i 1905. Arhipenko je završio Kijevsku umjetničku školu, nakon čega se profesionalno usavršavao pod okriljem kijevskog umjetnika S. Svjatoslavkog. Godine 1906. zajedno sa ukrajinskim umjetnikom Oleksandrom K. Bogomazovim održao je svoju prvu značajnu likovnu izložbu, nakon čega je održao i nekoliko izložbi u Moskvi.

Arhipenko je za života mnogo putovao po cijeloj Europi i potom SAD-u. Godine 1912. je imao prvu osobnu likovnu izložbu u hagenskom muzeju Folkwang, u Njemačkoj. Sljedeće dvije godine podučavao je umjetnost u Parizu, nakon čega je 1914. preselio u francusku Nicu. Godine 1921. je otvorio svoju osobnu Umjetničku školu u Berlinu.

Godine 1923. Arhipenko je preselio u SAD gdje je prihvatio američko državljanstvo i postao vrlo popularan ukrajinsko-američki umjetnik. Generalno je utjecao vrlo snažno na razvoj moderne umjetnosti, koja je uključivala i modernu američku i europsku arhitekturu i dizajn. Njegova djela su između ostalog obilježena i specifičnom umjetničkom dinamikom.

Vanjske veze uredi