Old Minster (Winchester)

Old Minster je naziv za nekadašnju anglosaksonsku katedralu u današnjem engleskom gradu Winchesteru, a koja je služila kao sjedište biskupije Wessex, a potom biskupije Winchester od 660. do 1093. Nalazila se neposredno na sjeveru, odnosno njeni ostaci se nalaze djelomično ispod kasnije sagrađene Winchesterske katedrale.

Moderne ploče označavaju položaj nekadašnje katedrale

Prema staroj legendi Old Minster je originalno podignut u 2. vijeku za fiktivnog kralja Lucija od Britanije. U stvarnosti su crkvu 648. pšočeo graditi kralj Cenwalh od Wessexa i Sveti Birinus. Biskupijskom katedralom je postala 660. S vremenom je dograđivana i proširivana, a Sveti Swithun je sahranjen izvan njenih zidova 862. Godine 901. je kraj nje sagrađena crkva New Minster. Sveti Æthelwold od Winchestera i njegov nasljednik Sveti Alphege su 970-ih za vrijeme svojih monastičkih reformi gotovo u potpunosti obnovili crkvu. Tijelo Svetog Swithuna je doneseno u unutrašnji oltar; tada je, prema nekim tumačenjima, Old Minster bila najveća crkva u Evropi. Nakon normanskog osvajanja je biskup Walkelin sagradio novu katedralu, a Old Minster je razrušen 1093. Mnogi od kraljeva Wessexa i Engleske, kao i sveci, su bili u njoj sahranjeni, pa ih se tada premjestilo u novu građevinu.

Od 1960. na mjestu stare crkve traju arheološka iskopavanja.

Znameniti događaji uredi

51°03′40″N 1°18′50″W / 51.061°N 1.314°W / 51.061; -1.314 Šablon:UK-archaeology-stub Šablon:UK-church-stub Šablon:Hampshire-struct-stub