Olaf III od Norveške

Olaf III se preusmjerava ovdje. Također se može odnositi na Olafa III Guthfrinsona od Dublina i Olofa III Skötkonunga od Švedske. Ponekad se i Olaf II od Danske broji kao III ako se kao monarh računa i prethodni protiv-kralj.

Olaf III od Norveške ili Olaf Kyrre (cca. 1050 – 1093), odnosno Olaf Haraldsson, bio je kralj Norveške od 1067. do smrti.[1] Bio je sin kralja Haralda Hardrade koga je pratio na njegovoj invaziji Engleske 1066. godine; za razliku od oca je preživio bitku na Stamford Bridgeu te se godinu dana kasnije vratio u Norvešku, gdje je podijelio vlast sa bratom Magnusom II. Dvije godine kasnije je Magnus umro, te je Olaf nastavio vladati sam. Njegovu dugu vladavinu je obilježila miroljubiva vanjska politika, odnosno sklapanje sporazuma sa susjedima; od toga je najvažniji bio sporazum sa danskim kraljem Svendom Estridsenom čiju je kćer Ingerid uzeo za ženu. Olaf je također napustio očevu neprijateljsku politiku prema Bremenskoj nadbiskupiji, kojoj je priznao crkvenu nadležnost nad Norveškom. Period mira je iskorišten da se u Norveškoj reorganizira crkva, odnosno biskupi - koji su dotada bili dio kraljeve putujće svite - dobiju trajna sjedišta. Godine 970. je, prema predaji, postavio temelje grada Bergena. U Norveškoj su se u njegovo vrijeme prvi put javili cehovi, a vjeruje se da su se i prvi put počeli zapisivati zakoni.

Olaf III od Norveške
Vladavina 1067–1093
Prethodnik Magnus II
Nasljednik Haakon Magnusson i Magnus III
Suprug/a Ingerid od Danske
Potomstvo Magnus III od Norveške
Puno ime Olaf Haraldsson
Kuća Kuća Hardrada
Otac Harald III od Norveške
Majka Tora Torbergsdatter
Rođen/a cca. 1050
Umro/la 1093
Håkeby, Tanum

U braku sa Ingerid nije imao potomaka; s druge strane je imao nezakonitog sina po imenu Magnus Bosonogi. Nakon što je Olaf III umro, godine 1093. je očevo prijestolje naslijedio zajedno sa rođakom Haakonom Magnussonom.

Vanjske veze

uredi
Olaf Kyrre
bočni ogranak od Dinastija Lijepokosog
Rođen/a: cca. 1050 Umro/la: 1093
Kraljevske titule
Prethodi:
Magnus II
King of Norway
1067–1093
Magnus II (1067–1069)
Slijedi:
Haakon Magnusson
& Magnus III
  1. Olav 3 Haraldsson Kyrre (Store norske leksikon)