Oktobar (film)

film

Oktobar (Deset dana koji su potresli svijet) ruski: Октябрь (Десять дней, которые потрясли мир) je sovjetski crno-bijeli nijemi historijski film snimljen 1927. u režiji Sergeja Ejzenštejna, poznat kao jedno od najvažnijih i najuticajnijih ostvarenja sovjetske kinematografije.

Oktobar:
Deset dana koji su potresli svijet
RežijaGrigorij Aleksandrov
Sergej Ejzenštejn
ScenarioGrigorij Aleksandrov
Sergej Ejzenštejn
UlogeVladimir Popov
Vasilij Nikandrov
Lajaščenko
MuzikaDmitrij Šostakovič
FotografijaVladimir Nilsen
Vladimir Popov
Eduard Tise
Datum(i) premijere
20. 1. 1928 (1928-01-20)
Trajanje104 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jeziknijemi film
ruski (originalni međutitlovi)
Oktobar (Deset dana koji su potresli svijet)

Radnja Oktobra prikazuje zbivanja u Sankt Peterburgu za vrijeme revolucionarnih zbivanja 1917. godine odnosno sukob radikalnih revolucionara na čelu sa boljševicima i njihovim vođom Lenjinom sa Privremenom vladom Aleksandra Kerenskog koji će kulminirati Oktobarskom revolucijom. Snimanje filma je naručila sovjetska vlada kako bi obilježila 10. obljetnicu tih događaja. Ejzenštejn je snimanje započeo nakon povratka s međunarodne turneje na kojoj je promovirao Oklopnjaču Potemkin i stekao status jednog od najuglednijih svjetskih sineasta. Zahvaljujući tome je u svom ostvarenju mogao ne samo uživati izuzetnu kreativnu slobodu i primjenjivati svoja načela montažne teorije, nego i koristiti državne logističke i druge resurse, uključujući desetine hiljada statista i zatvaranje glavnih prometnica u Lenjingradu kako bi se što uvjerljivije i spektakularnije rekonsturirali revolucionarni događaji.

Snimanje Oktobra se, međutim, odužilo, te je premijera održana tek početkom 1928. godine. Jedan od razloga je bio i taj što su se iz filma morale izbaciti scene u kojima se pojavljuje Lav Trocki, koji je u međuvremenu pao u nemilost režima i bio izbačen iz Partije. Usprkos toga, Oktobar se smatra jednom najautentičnijih rekonstrukcija historijskih događaja, a njegove scene poput juriša na Zimski dvorac se često koriste u dokumentarnim filmovima i TV-serijama posvećenim Oktobarskoj revoluciji. Ejzenštejnu su, međutim, neki od tadašnjih sovjetskih kritičara zamjerali što daje premalu ulogu Lenjinu u tim događajima, a kasniji kritičari smatrali kako je Oktobar manje koherentan i zaokružan od Oklopnjače Potemkin.

Uloge uredi

  • Vladimir Popov — Aleksandar Kerenski
  • Vasilij Nikandrov — Vladimir I. Lenjin
  • Lajaschenko — Konovalov
  • Chibisov — Skoboljev
  • Boris Livanov — Terestsenko
  • Miholjev — Kiškin
  • N. Podvojski — Boljševik
  • Smeljski — Verderevski
  • Eduard Tise — Njemački vojnik
  • Yuri Sazonov — Munist

Vanjske veze uredi