St. Louis, Missouri

(Preusmjereno sa stranice Okrug Sent Luis)

Saint Louis (fonol.:Seint Luis) često se piše i kao St. Louis je grad u državi Missouri (Misuri) u centralnom dijelu SAD-a. Šira oblast grada St. Louis-a obuhvata i općine koje se nalaze i u susjednoj državi Illinois (Ilinoi). Grad je nazvan po francuskom kralju Louisu IX. St. Louis broji 2,698,672 stanovnika[1] i predstavlja 18 grad po veličini u SAD-u. Iako se broj stanovništva u široj regiji povećava, broj stanovnika u užem centru grada živi tek 348,189 stanovnika čiji se broj smanjuje već od 1950-ih kako mnogi stanovnici se sele u predgrađa. Ovo iseljavanje je relativno zaustavljeno zadnjih godina sa pokušajima da se revitalizira cenar grada i grad uopće.

Sent Luis
engl. St. Louis


Sent Luis

Zastava
Zastava

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Sjedinjene Američke Države
Savezna država Misuri
Okrug Nezavisni grad
Stanovništvo
Stanovništvo (2006) 353.837
Geografija
Koordinate 38°37′38″N 90°11′52″W / 38.627222°N 90.197778°W / 38.627222; -90.197778
Sent Luis na mapi Misurija
Sent Luis
Sent Luis
Sent Luis na mapi Sjedinjenih Država
Sent Luis
Sent Luis
Sent Luis (Sjedinjenih Država)
Sudnica i luk u St. Louis-u

Najznačajniji identitet grada predstavlja lúk u St. Louisu, visoka građevina u centru grada izgrađen kao simbol prolaza iz istočne u zapadnu Ameriku kako je grad lociran na rijeci Mississippi (Misisipi) koja se historijski smatra granicom između američkog istoka i zapada.

Historija uredi

Prostor današnjeg grada St. Louis-a su naselili francuski naseljenici 1763. godine. Grad se posebno počeo razvijati nakon što je pariški mir odredio teritorije istočno od rijeke Mississippi Velikoj Britaniji. Francuzi su počeli da nastanjuju područje organizujući nekoliko manjih sela. 1803. godine grad je kupljen od strane SAD-a u čuvenoj Louisiana kupovini.

Nakon toga se grad brzo razvijao. Godine 1817. se u njemu pojavio jedan od prvih parobroda na svijetu. Kasnije je služio kao polazište mnogim doseljenicima na Zapad.

Zbog svog položaja na rijeci Mississippi grad je bio važna strateška točka za vrijeme američkog građanskog rata. Iako je grad imao veliki broj pristaša Konfederacije, trupe Unije su na samom početku uspostavile kontrolu. Tokom rata je grad služio kao logistička baza Unije i lokalno brodogradilište je izrađivalo sjevernjačke riječne oklopnjače.

4. jula 1876. godine grad St. Louis je izgasao da se odvoji od općine St. Louis. Cilj je bio da se spriječi izliv poreskih prihoda na razvoj periferije grada. Ova odluka je kasnije koštala St. Louis nakon zbijega bijelaca koji je počeo 1950-ih godina nakon čega je općina počela ubirati veći dio poreza a koji je doveo do orušavanja kvalitete života u samom St. Louis-u. Smatra se da se u St. Louis-u izgradio i prvi neboder na svijetu sa Wainwright (Veinvrajt) zgradom izgrađenom 1892 godine. 1893 godine Nikola Tesla je prvi put demonstrirao radio komunikacijski sistem u St. Louis-u.

Jedan od najvažnijih događaja u historiji St. Louisa je bila svjetska izložba godine 1904. u okviru koje su održane i treće po redu Olimpijske igre.

Geografija uredi

 
St. Louis, Missouri Botanical Garden, USA

St. Louis se nalazi na zapadnoj obali Mississippi rijeke južno od ušća Misouri rijeke. Des Peres rijeka na južnom dijelu grada predstavlja granicu grada dok južnije rijeka Meramec predstavlja granicu općine.

Sport uredi

U gradu postoji nekoliko vrhunskih profesionalnih timova - St. Louis Cardinals koji igra bejzbol, St. Louis Rams koji igra američki fudbal, St. Louis Blues koji igra hokej, te St. Louis Steamers koji igra fudbal.

Reference uredi

  1. St. Louis History, Pristupljeno 25. 4. 2013.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: St. Louis, Missouri