Okinawa

(Preusmjereno sa stranice Okinava (ostrvo))

Okinava, ostrvo na jugozapadu Japana, leži između Istočnokineskog mora na zapadu i Tihog okeana na istoku. Sa površinom od 2.255 kvadratnih kilometara Okinava je najveće od Rjukju ostrva.

Okinawa
沖縄本島
Podaci
Lokacija Tihi ocean
Arhipelag Otočje Okinawa
Koordinate 26°30′″N127°56′″E
Država  Japan
Glavno naselje Naha
Površina 1,201.03 km²
Broj stanovnika 1,384,762 (2009)
Spomenik poginulim novinarima u
Drugom svetskom ratu

Geografija uredi

 
Naha aerodrom
 
Tvrđava u gradu Naha

Planine pod šumama zauzimaju dve trećine ostrva (na severu), dok je južna trećina brdovito područje i tu živi najveći broj stanovnika od ukupno 1.229.000.

Klima uredi

Ostrvo ima toplu i vlažnu klimu tako da se leti često javljaju tajfuni.

Ekonomija uredi

Glavne ekonomske aktivnosti su poljoprivreda, ribolov, drvogradnja, prerada hrane, tekstilna proizvodnja i grnčarija. Američka vojna baza i turizam su takođe značajni za ekonomiju. Naha je administrativni centar, najveći grad i najveća luka.

Istorija uredi

Sve do 14. veka ostrvo je bilo nezavisna kraljevina. Od 14. do 19. veka ostrvo je plaćalo porez Kini, a konačno 1879. Okinava je pripojena Japanu. 1. aprila 1945 za vreme Drugog svetskog rata, američka vojska se iskrcala na zapadnu obalu ostrva i to je bila poslednja velika pomorsko-desantna operacija u ratu i jedna od najtežih bitaka na Pacifiku. Posle 82 dana žestokih borbi, prestao je organizovani otpor Japanaca. Okinava je bila pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država od 1945. do 1972, kada je ponovo vraćena Japanu. Pod uslovom posleratnog ugovora, zemljoposednici na Okinavi morali su iznajmljivati zemlju američkoj vojsci.

Međutim, septembra 1995. američki vojnici su silovali dvanaestogodišnju devojčicu i izazvali veliki otpor američkom prisustvu na ostrvu, što je dovelo do toga da veliki broj zemljoposednika odbija da iznajmljuje zemlju Amerikancima. Aprila 1996. američka vlada se saglasila da vrati 20 procenata okupirane teritorije (4.900 hektara) u roku od sedam godina.

Eksterni linkovi uredi