Ohridska eparhija

Ohridska eparhija je nekadašnja eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Nikolaj Velimirović uredi

Glavni članak: Nikolaj Velimirović

Vladika Nikolaj je iz Eparhije žičke krajem 1920. godine premješten u drevnu Ohridsku episkopiju. Tek kao episkop ohridski i žički, vladika Nikolaj razvija svoju punu misionarsku i jevanđelsku delatnost. Iako pod teškim uslovima, on svakodnevno putuje po eparhiji, poučava narod i propovijeda, kao nekada Sveti Sava. Obnavlja je ratom porušene crkve i manastire i osniva sirotišta za nezbrinutu decu.

Ohrid sa svojim drevnim svetinjama na obalama Ohridskog jezera, susjedna pravoslavna Grčka i Sveta gora, izvršili su ogroman uticaj na Nikolaja. On se sav okrenuo Svetim ocima i pravoslavnoj vizantijskoj klasici i duhovnosti. U ovom ohridskom periodu nastaju njegova sjajna dela: „Reči o Svečoveku“, „Molitve na jezeru“, „Omilije“ i Ohridski prolog — čudesna i jedinstvena knjiga u cijelom pravoslavnom i hrišćanskom svijetu.

Ohridsko-bitoljska eparhija uredi

Posle donošenja prvog Ustava Srpske pravoslavne crkve (1931), stvorena je Ohridsko-bitoljska eparhija, sa sjedištem u Bitolju. Za episkopa nove eparhije izabran je vladika Nikolaj. Područje ove eparhije bilo je mnogo veće, a Ohrid je postao samo jedno arhijerejsko namjesništvo.

Vidi još uredi

Izvori uredi