Oguljotina

(Preusmjereno sa Ogrebotina)
Oguljotina
Klasifikacija i spoljašnji resursi

Oguljotina na dlanu šake
ICD-10 T14.0
ICD-9 919.0

Oguljotina, ogrebotina, abrazija, ekskorijacija (lat. excoriatio), je povreda kože (lat. excoriatio cutis) pri kojoj dolazi do odljuštenja slojeva ili čitave natkožice (lat. epidermis) od kožice (lat. corium), ili sluzokože (lat. excoriatio mucosa), pri kojoj dolazi do odljuštenja nadsluznice (jez-lat|lamina epithelialis), kao posledica bilo dejstva tupine mehaničkog oruđa (posebno ako je ono sa hrapavom površinom) ili pri padu na hrapavu površinu.[1]

Karakteristike oguljotineUredi

 • Oguljotina je laka telesna povreda iz grupe ozleda, koja ne ostavlja posledice, ali sa njom treba postupati pažljivo, jer je najčešće puna zagađenog stranog sadržaja.
 • Nakon povrede iz oguljotine (kožice-koriuma) ističu; tkivna tečnost, limfa i ponekad krv, ako su oštećeni kapilari u resicama kožice-korijuma.
 • Izlivena tečnost se vrlo brzo sasuši i zajedno sa oštećenim ćelijama natkožice-epiderma, formira čvrstu, žućkastu ili crvenkastomrku koricu - krustu (lat. crusta).
 • Kao reakcija na povredu dolazi i do „priliva“ leukocita, koji se mogu pridružiti krusti.
 • Nakon 7-14 dana započinje proliferacija epitela, sa ivica očuvanog epiderma koji prvo pokriva defekt u jednom sloju ćelija, da bi se nakon nekoliko nedelja formirao kompletan epiderm.[2]

Značaj oguljotine u sudskoj mediciniUredi

Oguljotine su veoma značajne u sudskoj medicini pošto svojim izgledom mogu upućivati na vrstu oruđa kojim su nanete, zatim mogu odavati tragove automobila kod saobraćajnih nesreća (šara guma, blatobrana itd)

TarapijaUredi

Glavni članak: Rana
 • Svu prljavšinu, nečistoću i druge primese (ulja, masnoću, čađ itd), treba ukloniti iz oguljotine obilnim ispiranjem mlakom vodom uz upotrebu medicinskog (baktericidnog) sapuna, a prema potrebi strani sadržaj ukloniti i uz upotrebu meke sterilne četkice. Ako je obrada oguljotine bolna, može se primeniti neki od lokalnih anestetika (kao što su lidokain ili benzokain).
 • Oguljotina se zatim pere sterilnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl) a zatim i nekim dezinficijensom (Oktanisept, Rivanol, Asepsol).
 • Preko oguljotine stavlja se vazalinska gaza ili serilna poveska (gaza, prvi zavoj..) i fiksira zavojem.[2]
 • Ako se radi o većem broju oguljotina ili su one na velikoj površini prema potrebi se propisuju analgetici, a kod masovnog zagađenja i lokalni, oralni ili parenteralni antibiotici.

Proces ozdravljenjaUredi

Slike ispod, prikazuju proces ozdravljenja oguljotine na dlanu, nakon okliznuća na beton.

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

 1. Ćeremilac. A Patologija mehaničkih povreda, Medicinska knjiga, Bograd-Zagreb, 1973
 2. 2,0 2,1 Lečenje rana arhivirano februar 22, 2007 na Wayback Machine, Preuzeto: jul, 2009

Spoljašnje vezeUredi

  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).