Offa od Mercije

Offa (? - jul 796) je bio kralj Mercije od 757. do svoje smrti u julu 796. Bio je sin Thingfritha i potomak Eowe, a na prijestolje je došao nakon građanskog rata uzrokovanim ubistvom kralja Æthelbalda, odnosno nakon što je porazio pretendenta Beornreda. Historičari vjeruju da je prve godine vladavine proveo konsolidirajući svoju vlast nad današnjim Midlandom, i to tako da je pokorio plemena/klanove Hwicce i Magonsæte. Iskoristio je metež u Kraljevini Kent kako bi sebe nametnuo kao njenog sizerena, a do 771. je zavladao i Sussexom, iako su se protiv njegove vlasti u obje oblast dizali ustanci. 780-ih je uspostavio mercijsku hegemoniju nad većinom današnje južne Engleske, sklopivši savez sa kraljem Beorhtricom od Wessexa, koji se oženio za Offinu kćer Eadburh; time je stekao kompletnu kontrolu nad jugoistokom Engleske. Također je postao sizerenom Istočne Anglije i vlast nad tim područjem godine 794. potvrdio davši odrubiti glavu tamošnjem kralju Aethelberhtu II, vjerojatno zbog pokušaja pobune.

Offa
Vladavina 757 – jul 796
Prethodnik Beornred
Nasljednik Ecgfrith
Bračni drug Cynethryth
Potomstvo Ælfflæd
Eadburh
Æthelburh
Æthelswith
Kuća Kuća Mercije
Otac Thingfrith
Umro/la jul 796.

Offa je bio kršćanin, ali se često sukobljavao sa Crkvom, posebno sa Jaenberhtom, nadbiskupa Canterburyja. Offa je taj problem riješio nagovorivši papu Hadrijana I da nadbiskupiju Canterbury podijeli nadvoje, stvorivši novu nadbiskupiju Lichfield. Pretpostavlja se da je to bilo posljedica Offine želje da nadbiskup pomaže njegovog sina Ecgfritha kao kralja; ceremonija je na kraju obavljena godine 787. Offa je također bio u sporu sa biskupom Worcestera koji je razriješen Saborom u Brentfordu 781.

Iz Offinog doba potiču brojne kovanice na kome se nalaze prikazi Offinog lika, u mnogo čemu superiorni slikama na kovanicama njegovih franačkih suvremenika. Na nekima od njih je prikazana njegova supruga Cynethryth—jedina anglosaksonska kraljica čiji se lik našao na kovanici.

Mnogi historičari smatraju Offu najmoćnijim anglosaksonskim kraljem prije Alfreda Velikog. Njegova vlast se, doduše, nije proširila na Northumbriju, iako je 792. svoju kćer Ælfflæd dao udati za northumbrijskog kralja Æthelred I. Njegovu vladavinu su historičari često opisivali kao dio procesa sa ciljem ujedinjenja Engleska, ali danas većina smatra da je bio motiviran željom za vlašću, a ne nekim dubljim motivima.[1] Offa je umro 796. i naslijedio ga je sin Ecgfrith, koji je vladao samo pet mjeseci prije nego što je Coenwulf od Mercije postao kralj.

Izvori uredi

Fusnote uredi

  1. Simon Keynes, "Offa", in Encyclopaedia of Anglo-Saxon England, p. 340.

Literatura uredi

Primarni izvori
Sekundarni izvori