Ofenziva Meuse-Argonne

Ofenziva Meuse-Argonne je bila posljednja saveznička ofenziva na Zapadnom frontu u Prvom svjetskom ratu. Ofenziva je bila posljednja faza Stodnevne ofenzive i dovela je do konačnog njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu. Bitka se vodila od 26. rujna do 11. studenog 1918. godine na području Argonske šume u Francuskoj.

Ofenziva Meuse-Argonne
Segment Prvog svjetskog rata (Zapadni front)
Meuse-Argonne Offensive - Map.jpg
Mapa ofenzive
Datum 26. rujna11. studenog 1918.
Lokacija Argonska šuma, Francuska
Ishod konačna pobjeda Antante
kapitulacija Njemačke
završetak Prvog svjetskog rata
Sukobljene strane
 Sjedinjene Države
Francuska
 Njemačko Carstvo
Komandanti i vođe
Sjedinjene Američke Države John J. Pershing
Sjedinjene Američke Države Hunter Liggett
Henri Gouraud
Henri Mathias Berthelot
Njemačko Carstvo Georg von der Marwitz
Njemačko Carstvo Max von Gallwitz
Snage
1,200,000 ~450,000
Žrtve i gubici
Sjedinjene Američke Države 122,063 ubijenih i ranjenih
70,000
Ukupno: 192,063 ubijenih i ranjenih
90,000 – 120,000

Nakon njemačkog povlačenja s Marne, general Ferdinand Foch i vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga kroje seriju usklađenih i gotovo simultanih napada na vidno oslabljenu njemačku vojsku. Jedan od tih napada bio je usmjeren na dolinu rijeke Meuse, prema željezničkim centrima Mézière i Sedan. Američke trupe krenule su zapadno od rijeke Meuse, dok su francuske išle zapadno od Argonske šume. Amerikanci su se ubrzo našli u problemu kada su kročili u gustu Argonsku šumu, koja im je stvarala probleme. Prvi iznenadni napad generala Pershinga prodro je čak 8km uz rijeku Meuse, ali samo 3km kroz Argonsku šumu. Amerikanci su prodirali polako i postepeno destabilizirali njemačke obrambene pozicije. Jedanaestoga dana borbe, Nijemci su shvatili kako su poraženi te su se povukli kako ne bi bili zarobljeni.

U međuvremenu, Francuzi su sigurno prodirali uz rijeku Aisne.

Do 31. kolovoza, Amerikanci su prodrli 16km, a Francuzi 32km tako da je Argonska šuma ubrzo očišćena od Nijemaca. Žestoke borbe nastavile su se tokom listopada. U borbi je sudjelovalo 1,200,000 Amerikanaca, što je bio najveći američki angažman u Prvom svjetskom ratu, od kojih je čak 10% ubijeno ili ranjeno, što su bili enormni gubici. Dana 10. studenog, saveznici su stigli do Sedana i preuzeli željeznice. Iako je planirana još jedna, posljednja ofenziva na Njemačku, primirje je proglašeno 11. studenog 1918. godine, čime je završen Prvi svjetski rat.