Of Human Bondage (film, 1934)

Of Human Bondage

originalni poster
Režija John Cromwell
Producent Pandro S. Berman
Scenario Lester Cohen
po romanu W. Somerseta Maughama
Uloge Leslie Howard
Bette Davis
Frances Dee
Muzika Max Steiner
Fotografija Henry W. Gerrard
Montaža William Morgan
Distribucija RKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
28. jun 1934 (1934-06-28)
[1]
Trajanje 83 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Ljudski okovi (engl. Of Human Bondage) je američka filmska adaptacija istoimenog romana Samerseta Moma, snimljena 1934. u režiji Džona Kromvela. Beti Dejvis je za ulogu Mildred Rodžers bila u konkurenciji za Oskara za najbolju glavnu glumicu, ali je izgubila od Klodet Kolber (Dogodilo se jedne noći). Kasnije su napravljena dva rimejka: prvi 1946. sa Elenor Parker, a drugi 1964. sa Kim Novak u ulozi Mildred.

Of Human Bondage

RadnjaUredi

Filip Keri, veoma osetljiv i dobrodušan mladić, prekida studije slikarstva i iz Pariza se seli u London, gde upisuje medicinu. Jednog dana u jednom restoranu upoznaje nekulturnu konobaricu Mildred Rodžers. Uprkos njenoj hladnoći i neuglađenosti, on nalazi da je ona izuzetno privlačna i shvata da je zaljubljen u nju. Nakon nekoliko dana bezopasnog flerta, Rodžersova mu govori da je verena i da će se uskoro venčati. Filip je utučen, ali ponovo pronalazi volju za učenjem. Nakon nekoliko godina, Mildred dolazi kod njega, sada već lekara, i saopštava mu da je trudna, a da je muž ostavio. Iako već neko vreme izlazi sa kćerkom jednog svog pacijenta i smeši mu se uspešna karijera, Filip odlučuje da svoju staru poznanicu smesti u svoj stan, i obezbedi joj potrebnu negu. Rodžersovoj je potrebno sve samo ne nega, i sva njena prividna ranjivost nestaje, kada pokazuje svoje pravo lice, vređajući Filipa i lomeći njegove slike iz Pariza. On je uprkos svemu i dalje voli i nije spreman da je otera od sebe.

UlogeUredi

Glumac Uloga
Lesli Hauard Filip Keri
Beti Dejvis Mildred Rodžers
Frensis Di Sali
Kej Džonson Nora
Redžinald Deni Hari Grifits

ReferenceUredi

  1. Brown, Gene (1995). Movie Time: A Chronology of Hollywood and the Movie Industry from its Beginnings to the Present. New York: MacMillan. str. 119. ISBN [[Posebno:BookSources/00286042906 Šablon:Please check ISBN|00286042906 Šablon:Please check ISBN]].  In New York, at its premiere at Radio City Music Hall, the audience found Bette Davis so good as the wicked Mildred, they applauded when she died.

Spoljašnje vezeUredi