Odostražnik riječi od pet slova (1972)

ODOSTRAŽNIK RIJEČI OD PET SLOVA (1972), odostražni (a tergo) rječnik koji je sastavio Stjepan Horvat, a koji je ciklostilirano izdalo Enigmatsko udruženje Čvor u januaru 1972. godine u tiražu od 200 primjeraka. To je prvi publicirani odostražnik u našem zagonetaštvu. Rječnik ima 38 stranice dimenzija 28,5 x 17 cm i sadrži oko 4762 neopisane petoslovne riječi složene odostražnim abecednim redom.

Kod pripreme tog priručnika autor se služio Rječnikom stranih riječi Bratoljuba Klaića, Hrvatsko-njemačkim rječnikom A. Hurma i Priručnikom za odgonetače, tako da su sve navedene riječi s potvrdom. Geografski pojmovi malo su zastupljeni. Više će ih biti u drugom izdanju. Zadatak toga priručnika bio je da prikupi što više riječi od 5 slova, a nikako da odlučuje da li su riječi zagonetački valjane ili ne. To je prepušteno samim zagonetačima.

Isti izdavač izdao je 1975. godine i drugo, prošireno i drugačije pripremljeno izdanje tog rječnika te Odostražnik 5 1982. godine, koji je pripremio Jovan Nedić.