Sama (ruski: Одна) je sovjetski nijemi film snimljen 1931. u režiji Grigorija Kozinceva i Leonida Trauberga. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Jelena Kuzmina, je mlada lenjingradska učiteljica koja nevoljko pristaje preuzeti posao u zabačenom selu u Altajskim planinama (u današnjem Kazahstanu). Radnja prikazuje kako dolazi u sukob sa lokalnim begom koji želi da djeca čuvaju ovce umjesto da pohađaju školu.

Odna
RežijaGrigorij Kozincev
Leonid Trauberg
ScenarioGrigorij Kozincev
Leonid Trauberg
UlogeJelena Kuzьmina
Pjotr Soboljevski
Sergej Gerasimov
Janina Žejmo
MuzikaDmitrij Šostakovič
FotografijaAndrej Moskvin
Datum(i) premijere
10. 10. 1931 (1931-10-10)
Trajanje80 min.
Jezikruski

Sama je bila djelomično inspirirana stvarnim događajima, a odlikuje se izuzetno realističnim pristupom, kao i prikazom života altajskih stanovnika koji danas ima izuzetnu etnografsku vrijednost. Iako je Sama napravljena u skladu sa službenom sovjetskom politikom, a što se prvenstveno odnosi na borbu protiv kulaka (čiji ekvivalent u filmu predstavlja lokalni beg), takođe sadrži i scene koje bi se mogle shvatiti kao posredna kritika tadašnjih prilika, prije svega u prikazu nesposobnog i kukavičkog partijskog funkcionara.

Kao i mnogi filmovi u tom periodu, ispočetka je bio zamišljen kao potpuno nijemi film, ali mu je na kraju dodan zvučni zapis u obliku muzike, zvučnih efekata i naknadno dosnimljenih dijaloga. Danas je najpoznatiji po tome što je muziku napisao Dmitrij Šostakovič. Dio filma je izgubljen tokom opsade Lenjingrada. Usprkos toga se danas u krnjem obliku prikazuje na festivalima i filmskim retrospektivama.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi