Odds On (sh. Izgledi za) je kriminalistički roman američkog pisca Michaela Crichtona, originalno objavljen 1966. godine pod pseudonimom "John Lange". Radnja je smještena u izolirani hotel na španskoj Costa Bravi i prikazuje kako banda kriminalaca pokušava izvesti spektakularnu pljačku uz pomoć kompjutera i programa za analizu kritičke staze. Crichton, kome je to bio debitantski roman, roman je napisao za vrijeme studija medicine na Harvardu; psuedonim je odlučio koristiti zabrinut da bi ga budući pacijenti mogli izbjegavati iz straha da ih koristi kao podlogu za likove.[1] Roman se odlikuje time da su poglavlja označena po danima, odnosno da se cijela radnja odigrava u relativno kratkom vremenu, a što će kasnije postati jedna od karakteristika Crichtonovog opusa. Nekoliko godina kasnije je uspjeh njegovog romana The Andromeda Strain potakao otkupljivanje prava za ekranizaciju [2], ali film nikada nije snimljen.

Odds On
korice prvog izdanja
Autor(i)John Lange
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
IzdavačSignet Books
Datum izdanja1966
Vrsta medijaštampa (meki uvez)
Stranica215
LC klasifikacijaPS3553.R48

Izvori uredi

  1. Michael Crichton (rhymes with frighten): Michael Crichton By ISRAEL SHENKER. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 08 June 1969: BR5
  2. No Gap Like the Generation Gap By A. H. WEILER. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 06 July 1969: D11.