Repulsion

(Preusmjereno sa stranice Odbojnost (film))

Repulsion (sh. Odvratnost ili Odbojnost) je britanski crno-bijeli igrani film snimljen 1965. godine u režiji Romana Polanskog, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja horor žanra, odnosno u filmografiji Polanskog.

Repulsion
Catherine Denevue u sceni filma
RežijaRoman Polanski
ProducentGene Gutowski
ScenarioRoman Polanski
Gérard Brach
David Stone
sinopsis: Roman Polanski
Gérard Brach
UlogeCatherine Deneuve
Yvonne Furneaux
Ian Hendry [1]
John Fraser
MuzikaChico Hamilton
FotografijaGilbert Taylor
MontažaAlastair McIntyre
DistribucijaCompton Films
Royal Films International
Datum(i) premijere
11. 6. 1965 (1965-06-11)
Trajanje105 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet65.000 £
Bruto prihod3,122.166 $[2]

Protagonistica, čiji lik tumači Catherine Denevue, je privlačna, ali povučena belgijska manikirka koja zajedno sa sestrom (čiji lik tumači Yvonne Furneaux) živi u Londonu. Radnja prikazuje kako je sestra tokom vikenda ostavi samu u stanu, a nakon čega počne doživljavati halucinacije, napade panike i tonuti u potpuno duševno rastrojstvo koje će je potaći da počini nekoliko ubistava.

Polanskom je Repulsion bio prvi film snimljen nakon dolaska na Zapad. Snimio ga je sa izuzetno niskim budžetom, a, prema vlastitim riječima glavni motiv mu je bio pribaviti financijska sredstva za svoj sljedeći film, crnu komediju Cul-de-sac za koju je držao da teže može privući producente. Repulsion je, međutim, doživio izuzetan komercijalni uspjeh, ali i brojne pohvale od kritike, uključujući nagradu FIPRESCI na berlinskom Festivalu. Zahvaljujući njemu je Denevue potvrdila status međunarodne glumačke zvijezde. Film je izazvao veliku pažnju kritičara i kao jedno od rijetkih žanrovskih ostvarenja koje je izbjegavala fantastične i nadnaravne motive, odnosno gdje je ubica bila žena; među njima je dan-danas predmet analiza i rasprava o motivima ubistava odnosno o tome da li i na koji način istražuje temu veze seksualnog zlostavljanja sa duševnim bolestima i nasiljem. Zbog sličnosti teme i mjesta radnje se često naziva prvim dijelom tzv. "stanarske trilogije" Polanskog, koju će kasnije činiti Rosemarina beba i Stanar.

Repulsion je imao uticaj na brojne kasnije filmaše, među kojima se najviše ističe Darren Aronofsky sa svojim filmom Crni labud iz 2010. godine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „Official Website of Ian Hendry”. Pristupljeno 6 July 2013. 
  2. „Répulsion (1965)”. JP's Box Office. 
  3. „Repulsion”. Pristupljeno 26. VIII 2013. 

Vanjske veze uredi