Octopussy and The Living Daylights

Octopussy and the Living Daylights (sh. Oktomačkica i Potpuna pobjeda) je zbirka priča britanskog pisca Iana Fleminga posthumno objavljena 1966. godine, koja predstavlja četrnaestu i posljednju knjigu iz originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Originalno se sastojala od dvije priče - Octopussy i Living Daylights - a kasnijim izdanjima su pridodane priče The Property of a Lady i 007 in New York. Sve su priče prije knjiškog izdanja bile objavljene u novinama, odnosno časopisima.

Octopussy and The Living Daylights
korice prvog izdanja knjige
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunske priče
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja23. jun 1966
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica94
OCLC broj7598444
Dewey Decimal823.91
LC klasifikacijaPR6056.L4 O38
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Man with the Golden Gun (1965)

Priče uredi

Octopussy uredi

James Bond je dobio zadatak privesti pravdi majora Dextera Smythea, bivšeg obavještajca i heroja iz doba Drugog svjetskog rata, optuženog da je u poratnoj Austriji počinio ubistvo kako bi se dočepao nacističkog zlata. Priča se kroz flashbackove kazuje iz perspektive samog Smythea, koji u melankoličnom raspoloženju čeka Bondov dolazak i kome društvo pravi neobični kućni ljubimac - hobotnica kojoj je nadjenuo ime Octopussy (sh. Oktomačkica).

The Living Daylights uredi

James Bond je poslan u podijeljeni Berlin kako bi pomogao bijegu Agenta 272 iz istočnog u zapadni dio, odnosno likvidirao KGB-ovog snajperistu pod šifrom "Okidač". Radnja prikazuje kako Bond, dok čeka Agenta 272 na ničijoj zemlji, promatra probu orkestra na istočnoj strani i zagleda se u lijepu violočelisticu. Kada se bijeg dogodi, Bond shvaća da je upravo ta violočelistica "Okidač"; umjesto da je ubije, snajperskim hicem joj onesposobi pušku.

Property of a Lady uredi

Britanska tajna služba MI6 je doznala da je jedna njena uposlenica po imenu Maria Freudenstein sovjetski dvostruki agent te da je došla u posjed Fabergéovog dragulja kojeg namjerava prodati na aukciji u Sotheby'su te tako preuzeti honorar za svoje špijunske usluge. Bond na aukciji sovjetskog diplomata koji je njen kontrolor, te ga prijavi svojim pretpostavljenima kako bi bio protjeran kao persona non grata.

007 in New York uredi

James Bond odlazi u New York kako bi jednu svoju kolegicu upozorio da joj je momak sovjetski agent. To je putovanje prilika da razgleda grad, razmišlja o tamošnjoj prehrani, ali djevojci po imenu Solange koja radi kao prodavačica u Abercormbie'su.

Ekranizacije uredi

Motivi priča Octopussy i The Property of a Lady su godine 1983. poslužili za scenarij filma Octopussy sa Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi.

Godine 1987. je The Living Daylights iskorištena za dio scenarija filma The Living Daylights u kome je Bonda bio tumačio Timothy Dalton.

Vanjske veze uredi