Ocean's 11 (sh. Oceanovih 11), u bivšoj Jugoslaviji poznatiji pod naslovom Jedanaest veterana, je američki igrani film snimljen 1960. u režiji Lewisa Milestonea, poznat kao najpopularnije ostvarenje u kome su zajedno nastupili članovi znamenitog Rat Packa.

Ocean's 11
RežijaLewis Milestone
ProducentLewis Milestone
ScenarioHarry Brown
Charles Lederer
sinopsis: George Clayton Johnson
Jack Golden Russell
UlogeFrank Sinatra
Dean Martin
Sammy Davis, Jr.
Peter Lawford
Joey Bishop
Angie Dickinson
MuzikaNelson Riddle
FotografijaWilliam H. Daniels
MontažaPhilip W. Anderson
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
10. 8. 1960 (1960-08-10)
Trajanje127 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod5 mil. $ (ulaznice u SAD i Kanadi)[1]

Naslovni protagonisti je grupa veterana američke 82. divizije koje je okupio kockar Danny Ocean (čiji lik tumači Frank Sinatra) kako bi, koristeći iskustva i vještine stečene u Drugom svjetskom ratu izveli spektakularnu pljačku nekoliko kockarnica u Las Vegasu tokom novogodišnje noći.

Ideju za film je prvi dao Peter Lawford, čuvši je od režisera Gilberta Kaya, koji ju je, pak, "pokupio" od radnika na benzinskoj pumpi; dio izvora, pak, navodi da je kao inspiracija, između ostalog, poslužio i klasični francuski krimić Bob le flambeur. U svakom slučaju, jedan od dodatnih motiva za snimanje je bilo reklamiranje Las Vegasa, u čijim su kockarnicama i noćnim klubovima nastupali članovi Rat Packa. Samo je snimanje izvedeno na autentičnim lokacijama, pri čemu su se koristili samo rani jutarnji sati; razlog je bio u tome što su članovi Rat Packa svake noći do kasno navečer nastupali ili se zabavljali u klubovima. Usprkos toga, snimanje je odisalo opuštenom atmosferom, a režiser Milestone je često dozvoljavao Sinatri i njegovim prijateljima da ignoriraju scenarij i umjesto toga improviziraju tekstove, što uključuje brojne scene koje su ušle u film. Najveći je problem bila završnica, pri čemu je trebalo pomiriti općenito vedar i lepršav karakter filma sa tadašnjim cenzorskim pravilima prema kojima se zločin ne smije isplatiti. Rješenje se našlo u jednoj od najdomišljatijih i za tadašnje standarde prilično efektnom završnom scenom.

Ocean's 11 je danas najpoznatiji po tome što je godine 2001. poslužio kao predložak za film Ocean's Eleven u režiji Stevena Soderbergha, čiji je uspjeh, pak, pokrenuo filmsku franšizu.

Uloge uredi

Oceanovih 11 uredi

  1. Frank Sinatra ... Danny Ocean
  2. Dean Martin ... Sam Harmon
  3. Sammy Davis, Jr. ... Josh Howard
  4. Peter Lawford ... Jimmy Foster
  5. Richard Conte ... Tony Bergdorf
  6. Joey Bishop ... Mushy O'Connors
  7. Henry Silva ... Roger Corneal
  8. Buddy Lester ... Vince Massler
  9. Richard Benedict ... Curly Steffans
  10. Norman Fell ... Peter Rheimer
  11. Clem Harvey ... Louis Jackson

Ostali uredi

Cameo nastupi uredi

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69
  2. Everett Aaker, The Films of George Raft, McFarland & Company, 2013 p 171

Vanjske veze uredi