An Education

(Preusmjereno sa stranice Obrazovanje (film))

Obrazovanje (engl. An Education) je britanska filmska drama snimljena 2009. u režiji Lone Šerfig i bazirana na memoarima britanske novinarke Lin Barber. Scenario za film napisao je književnih Nik Hornbi, a glavnu ulogu tumači Keri Maligan kojoj je ovaj film doneo nagradu BAFTA[4], kao i nominacije za Oskara, Zlatni globus[5] i mnoge druge nagrade.

An Education
britanski poster
RežijaLone Scherfig
Producent
  • Finola Dwyer
  • Amanda Posey
ScenarioNick Hornby
PredložakAn Education; autor:
Lynn Barber
Uloge
MuzikaPaul Englishby
FotografijaJohn de Borman
MontažaBarney Pilling
Distribucija
Datum(i) premijere
18. 1. 2009 (2009-01-18) (Sundance)
30. 10. 2009 (2009-10-30) (UK)
Trajanje95 min.
Zemlja
Jezikengleski
Budžet7,5 mil. $[2]
Bruto prihod$26,096,852[3]

Pored Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi Obrazovanje je takođe bilo nominovano u kategorijama Najbolji film i Najbolji adaptirani scenario[6].

Radnja uredi

Radnja filma odvija se u Londonu ranih šezdesetih godina, gde šesnaestogodišnja Dženi Malor (Keri Maligan) živi sa svojim roditeljima. Dženi je vedra, inteligentna i lepa devojka, skoncentrisana na ostvarenje želje da upiše Oksford i obezbedi sebi bolji život.

Sve se menja kada upozna Dejvida Goldmana (Piter Sarsgard), duplo starijeg čoveka koji brzo očarava Dženi, ali i njene roditelje. Oni veruju da njegovo ponašanje nije nedolično i da želi da izloži Dženi kulturnim aktivnostima u kojima uživa.

Zajedno sa svojim prijateljima Denijem (Dominik Kuper) i Helen (Rozamund Pajk), Dejvid vodi Dženi na koncerte klasične muzike, aukcije umetničkih dela, na otmene večere i u prepune pabove. Dženi ubrzo saznaje da Dejvid do ovakvog luksuza ne dolazi na legalan način, ali se ipak upušta u ljubavnu vezu s njim.

Ono što ne zna je da Dejvid od nje skriva još jednu tajnu koja će joj slomiti srce i naterati je da shvati da ne postoji prečica do bolje budućnosti o kojoj sanja.

Uloge uredi

Reference uredi

  1. „An Education”. British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-06. Pristupljeno 26. V 2014. 
  2. „An Education (2009)”. Box Office Mojo. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-05. Pristupljeno 22. II 2010. 
  3. Subers, Ray. „An Education Box Office”. Box Office Mojo. Box Office Mojo. 
  4. BBC
  5. The Guardian
  6. Academy Awards

Spoljašnje veze uredi