An Education

(Preusmjereno sa Obrazovanje (film))
An Education

britanski poster
Režija Lone Scherfig
Producent
  • Finola Dwyer
  • Amanda Posey
Scenario Nick Hornby
Predložak An Education; autor:
Lynn Barber
Uloge
Muzika Paul Englishby
Fotografija John de Borman
Montaža Barney Pilling
Distribucija
Datum(i) premijere
18. januar 2009 (2009-01-18) (Sundance)
30. oktobar 2009 (2009-10-30) (UK)
Trajanje 95 min.
Zemlja
Jezik engleski
Budžet 7,5 mil. $[2]
Bruto prihod $26,096,852[3]

Obrazovanje (engl. An Education) je britanska filmska drama snimljena 2009. u režiji Lone Šerfig i bazirana na memoarima britanske novinarke Lin Barber. Scenario za film napisao je književnih Nik Hornbi, a glavnu ulogu tumači Keri Maligan kojoj je ovaj film doneo nagradu BAFTA[4], kao i nominacije za Oskara, Zlatni globus[5] i mnoge druge nagrade.

Pored Oskara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi Obrazovanje je takođe bilo nominovano u kategorijama Najbolji film i Najbolji adaptirani scenario[6].

RadnjaUredi

Radnja filma odvija se u Londonu ranih šezdesetih godina, gde šesnaestogodišnja Dženi Malor (Keri Maligan) živi sa svojim roditeljima. Dženi je vedra, inteligentna i lepa devojka, skoncentrisana na ostvarenje želje da upiše Oksford i obezbedi sebi bolji život.

Sve se menja kada upozna Dejvida Goldmana (Piter Sarsgard), duplo starijeg čoveka koji brzo očarava Dženi, ali i njene roditelje. Oni veruju da njegovo ponašanje nije nedolično i da želi da izloži Dženi kulturnim aktivnostima u kojima uživa.

Zajedno sa svojim prijateljima Denijem (Dominik Kuper) i Helen (Rozamund Pajk), Dejvid vodi Dženi na koncerte klasične muzike, aukcije umetničkih dela, na otmene večere i u prepune pabove. Dženi ubrzo saznaje da Dejvid do ovakvog luksuza ne dolazi na legalan način, ali se ipak upušta u ljubavnu vezu s njim.

Ono što ne zna je da Dejvid od nje skriva još jednu tajnu koja će joj slomiti srce i naterati je da shvati da ne postoji prečica do bolje budućnosti o kojoj sanja.

UlogeUredi

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi