Objective, Burma!

Objective, Burma! (sh. Cilj, Burma!, ponekad prevođen i kao Pravac Burma) je američki crno-bijeli ratni film snimljen 1945. u režiji Raoula Walsha. Radnja, inspirirana stvarnim događajima, odnosno akcijama američke vojne jedinice poznate kao Merrillovi pljačkaši, je smještena na burmansko bojište za vrijeme drugog svjetskog rata, te prikazuje kako je mala grupa američkih padobranaca izbačena u džunglu duboko u japanskoj pozadini sa zadatakom da neutralizira radarsku stanicu. Protagonist, koga tumači Errol Flynn, je njen komandant koji se, nakon uspješne akcije suočava s time da je evakuacija zračnim putem otkazana, odnosno da se savezničkih linija mora dokopati pješke, pri čemu ih sve vrijeme na putu vreba brojčano nadmoćni i nemilosredni neprijatelj. Iako je film snimljen daleko od prave džungle i bojišta, u losanđeleskom Botaničkom vrtu, isticao se neuobičajenim realizmom za tadašnje standarde, uključujući scene koji sugeriraju masovnu pogibiju i mučenja američkih vojnika. Kritičari su ga cijenili, te je bio nominiran za tri Oscara. Objective, Burma! je, međutim, izazvao kontroverze, prije svega u Britaniji, gdje ga je Churchillova vlada zabranila zbog navodne "amerikanizacije" bojišta na kome su se uglavnom borile britanske i trupe Commonwealtha. Predmetom kontroverze je postao i Flynn, kome se spočitavalo da na ekranu glumi hrabrog vojnika dok je u stvarnosti, za razliku od nekih svojih kolega, izbjegao vojnu službu (iako se, što se naknadno otkrilo, pokušao prijaviti, ali je odbijen zbog tuberkuloze).

Objective, Burma!
Errol Flynn kao kapetan Nelson, protagonist filma
RežijaRaoul Walsh
ProducentJerry Wald
ScenarioRanald MacDougall
sinopsis: Alvah Bessie
NaracijaTruman Bradley
UlogeErrol Flynn
James Brown
MuzikaFranz Waxman
FotografijaJames Wong Howe
MontažaGeorge Amy
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
17. 2. 1945 (1945-02-17)
Trajanje142 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Uloge uredi

Izvori uredi

Napomene uredi

Literatura uredi

  • Dunning, John. On the Air: The Encyclopedia of Old Time Radio. Oxford, UK: Oxford University Press, 1998. ISBN 978-0-19-507678-3.
  • Hobbes, Nicholas. Essential Militaria: Facts, Legends, and Curiosities About Warfare Through the Ages. London: Atlantic Books, 2003. ISBN 978-1-84354-229-2.
  • Holston, Kim R. The English-Speaking Cinema: An Illustrated History, 1927-1993. Jefferson, North Carolina: McFarland & Company, 1994. ISBN 978-0-89950-858-0.
  • Thomas, Tony, Rudy Behlmer and Clifford McCarty. The Films of Errol Flynn. Sacramento, California: Citadel Press, 1969.

Vanjske veze uredi