Obedska bara je zaštićeno područje između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i rijeke Save, Srbija. Uže područje Obedske bare čini korito takozvana „Potkovica“ i viši dio terena kupinske grede takozvano „Kopito“, i ostatak je napuštenog korita Save, čiji glavni tok sada teče južnije.

Izgradnja ptičijeg ostrva na Obedskoj bari

Bara je sezonsko plavljeno područje rijeke Save, sa močvarama, barama, vlažnim livadama i mrtvicom. Podložna brzom muljenju i obogaćivanju nutrijentima, što rezultira širenjem tršćaka i šikara saliksa, isključujući otvorene vodene površine. Područje je važno za razne vrste ptica kojih je registrovano oko 220 ​​vrsta. Regulacija rijeke negativno je uticala na riblje fondove na lokaciji.

Zaštićeno područje uredi

Austro-Ugarska je 1874. područje proglasila carskim lovištem i zaštitila ga.[1] Godine 1919. postaje zaštićeno kraljevsko lovište dinastije Karađorđevića. Rješenjem Zavoda za proučavanje prirodnih vrednosti NR Srbije proglašeno je 1951. god. za zaštićeni rezervat. Sadašnji status Specijalnog rezervata prirode je steklo 1993. godine aktom Vlade Republike Srbije. Tada je podeljen na tri dijela sa različitim stepenima zaštite.

Obedska bara se nalazi na listi Ramsarskih područja od 1977. godine, a zaštitna zona iznosi 17.501 hektara.[2][3]

U području se nalazi motel sa Info centrom i predviđen je za prijem za posjetioce, kapaciteta oko 40 posjetilaca. Postoji kružno edukativna staza dužine 7 km, zatim staza uz obalu “Obedske bare” dužine oko 5 km, više monitoring osmatračnica (4), ostrvo ptica, vodena ogledala (4) postavljeni smjerokazi i informativne table, nadstrešnice, čamci za razgledanje, sportski i rekreativni ribolov.

Reference uredi

  1. Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ - Vojvodina šume: www.vojvodinasume.rs- 23.12.2021
  2. „Ramsarska područja u Srbiji”. Ramsar Sites Information Service - rsis.ramsar.org. Pristupljeno 9. 2. 2021. 
  3. „Obedska bara”. Ramsar Sites Information Service - rsis.ramsar.org. Pristupljeno 9. 2. 2021.