Philadelphia Athletics (American Association)

(Preusmjereno sa stranice Oakland Athletics)
Ovo je članak o bejzbolskom klubu Philadelphia Athletics 1882-1891. Za prvi klub pod nazivom "Philadelphia Athletics" (1860-1876) v. Athletic of Philadelphia a za Philadelphia Athletics (AL) 1901-54 v. Oakland Athletics.

Philadelphia Athletics je američki bejzbol klub koji je osnovan u Philadelphiji godine 1882. kako bi se natjecao u novoj profesionalnoj ligi American Association. Uz Athleticse su osnivači lige bili Baltimore Orioles, Cincinnati Red Stockings, Eclipse of Louisville, Pittsburgh Alleghenys i St. Louis Brown Stockings.

Klub je ime dobio po prethodnom klubu Athletic of Philadelphia, izbačenom iz National Leaguea godine 1876.

Klubu je domaći teren bio Oakdale Park 1882, Jefferson Street Grounds od 1883. do 1890, i Forepaugh Park 1891. Osim toga je povremeno igrao i na Gloucester Point Groundsu. Klub je imao osam različitih menadžera od kojih je najpoznatiji Bill Sharsig.

Klub je za svog postojanja bio uglavnom uspješan, postigavši 633 pobjeda i 564 poraza, odnosno prosjek .529. Godine 1883. je osvojeno prvenstvo lige. Međutim iste je godine NL osnovala suparnički tim u Philadelphiji, Philadelphia Quakers (kasnije poznat kao Phillies).

To je s vremenom financijski oslabilo klub, a konačni udarac je zadalo stvaranje treće lige Players League godine 1890. Zbog nje su Athleticsi izgubili najbolje igrače. Iz financijskih razloga je klub bio prisiljen rasprodati sve preostale igrače, a u septembru 1890. dovršiti sezonu s rezervnim timom. Zbog toga je klub izbačen iz AA i jednostavno zamijenjen s trećim filadelfijskim Quakers koji se bio natjecao u propalo Players League.

Nakon sezone 1891, Baltimore, Louisville, St. Louis i Washington Statesmen su napustili AA kako bi se priključili NL i time izazvali propast American Associationa. Za dva kluba u Philadelphiji više nije bilo mjesta, te su vlasnici Philliesa John Rogers i Al Reach platili 50.000 $ vlasnicima Athleticsa za eksluzivna teritorijalna prava na Philadelphiju.

Vanjski linkovi uredi