Putujući glumci (grč. Ο Θίασος; transl. O Thiasos) je grčki igrani film snimljen 1975. godine u režiji Thea Angelopoulosa, poznat po tome što se smatra jednim od najboljih ili najvažnnijih ostvarenja u historiji grčke kinematografije.

Ο Θίασος
scena iz filma
RežijaTheodoros Angelopoulos
ProducentGiorgis Samiotis
ScenarioTheo Angelopoulos
UlogeEva Kotamanidou
Aliki Georgouli
Vangelis Kazan
Stratos Pahis
Maria Vassiliou
Petros Zarkadis
Kiriakos Katrivanos
Giannis Fyrios
Nina Papazaphiropoulou
Alekos Boubis
Grigoris Evangelatos
Kosta Stiliaris
MuzikaLoukianos Kilaidonis
MontažaTakis Davlopoulos
Giorgos Triandafyllou
DistribucijaPapalios Productions
Datum(i) premijere
7. 1975 (1975-07)
Trajanje230 min.
Zemlja Grčka
Jezikgrčki
njemački
engleski

Predstavlja drugi dio trilogije koju je Angelopoulos posvetio grčkoj historiji, a radnja prikazuje dramatična zbivanja u periodu od 1939. godine do 1952. godine - od posljednjih godina Metaxasove diktature, preko rata sa Italijom, njemačke okupacije, oslobođenja do građanskog rata i njegovih posljedica. Protagonisti su pripadnici trupe glumaca koji u tom periodu putuju po grčkim otocima, a kroz čije sudbine se prelamaju ne samo političke podjele i moralne odluke vezane uz te događaje, nego se ponavljaju i zbivanja iz grčke mitologije, prije svega kroz mit o Elektri.

Putujući glumci su napravljeni neposredno pred pad diktatorskog pukovničkog režima, te je Angelopolus od vlasti morao kriti njegov pravi sadržaj, uključujući traumatičnu temu građanskog rata, kao i to da ga prikazuje iz ljevičarske perspektive. Specifičnost filma je i u izuzetno dugim, statičkim kadrovima, kao i korištenju prizora iz prirode koji u kombinaciji sa zapletom stvaraju nadrealnu atmosferu. Iako je dio kritičara Angelopolousu zamjerio izuzetnu dužinu, O Thiasos su dobili niz prestižnih nagrada, a 1985. su u anketi grčkih kritičara proglašeni najboljim grčkim filmom svih vremena.

Uloge uredi


Izvori uredi

Vanjske veze uredi