OKK Beograd je srpski košarkaški klub iz Beograda sa velikom tradicijom. Četiri puta je osvajao nacionalno prvenstvo, tri puta nacionalni kup, a tri puta je bio polufinalista Kupa evropskih šampiona.

OKK Beograd
Liga Košarkaška liga Srbije
Osnovan 1945.
Dvorana CKS Šumice
(kapacitet: 2.000)
Lokacija Beograd, Srbija
Boje kluba          
Predsednik Srbija Radivoje Mitrović
Trener Srbija Vlade Đurović
Titule 4 Nacionalna prvenstva
3 Nacionalna kupa
Veb sajt okkbeograd.org.rs
Dresovi
Kao domaćin jersey
Team colours
Kao domaćin
Kao gost jersey
Team colours
Kao gost

Istorija

uredi

Priča o košarkaškom klubu Beograd započinje baš u tom posleratnom periodu, te davne 1945. godine, kada se na inicijativu Sindikata metalskih radnika Jugoslavije, čuvenih "klonfera", osniva sportsko društvo "Metalac". Iste godine osnivaju se i sportska društva Partizan i Crvena zvezda. U okviru sportskog društva ,, Metalac" osnivaju se fudbalski i košarkaški klub, sa istoimenim nazivom. 1950. godine na predlog tadašnjeg čuvenog beogradskog novinara Vladimira Dedijera, kompletno sportsko društvo menja naziv u BSK (Beogradski Sportski Klub).1954. iz juniorskog sastava prvom timu se priključuju dva nova imena, koja će u godinama koje dolaze dobro zapamtiti kako jugoslovenska, tako i evropska i svetska sportska javnost-Radivoje Korać i Slobodan Gordić, koji će sa onima koji su već bili u "plavoj sredini" (Erkić, Bogomir Rajković,...) i onima koji će doći (Sija Nikolić, Trajko Rajković...) stvoriti šampionski tim, čije će ime odzvanjati evropskim prestonicama. Povratkom iz Srpske lige u Prvenstvo Jugoslavije, i osvajanjem trećeg mesta u konačnom plasmanu ekipa, 1958. godine klub menja naziv u OKK Beograd, koji zadržava do današnjih dana.

Zlatne godine

uredi

Te 1958. godine igrajući u Prvenstvu Jugoslavije, OKK Beograd drži javni čas svim tada velikim košarkaškim klubovima na prostorima bivše SFRJ. Pred Koraćem i drugovima na kolena padaju Olimpija (105-67), Crvena zvezda (67-65), Partizan (104-89), Zadar (111-84)... Pohod kroz domaće takmičenje završava se najlepši mogući način: u vitrine "plavog kluba" stiže prvi pehar šampiona države... Svim učesnicima domaćeg takmičenja te 1958. godine biva jasno da se u jugoslovenskoj košarci pojavila nova klupska veličina, na koju će u budućnosti morati ozbiljno da se računa...

I na međunarodnoj sceni učinak plavo-belih u sezoni 1958/59 biva izuzeto zapažen. U Kupu Evrope OKK Beograd na putu do polufinala eliminiše Atinski AEK, i prvaka Francuske, Charleville iz Mezieres-a, da bi u polufinalu, slabijom koš razlikom u meču na gostujućem terenu, bio eliminisan od strane Sofijskog Akademika (Beograd: 79-69; Sofija: 94-77).

U periodu od 1959-1962. godine OKK Beograd beleži velike uspehe. Posle slabog plasmana u domaćem šampionatu 1959. godine, u sezoni 1960. OKK se vraća na tron, slilnije i ubedljivije savladavši svoje protivnike nego u prvoj šampionskoj sezoni, i po drugi put osvaja titulu prvaka države.

1962. godine u OKK Beogradu dolazi do promene na poziciji trenera. Dotadašnji trener Bora Stanković, zbog obaveza u međunarodnoj košarkaškoj organizaciji, predaje "dirigentsku palicu" profesoru Aci Nikoliću. Vođen profesorom Nikolićem OKK Beograd završava kao vicešampion, izgubivši u finalu od Ljubljanske Olimpije. I pored ove činjenice u vitrine beogradskog kluba 1962. godine, posle pobede nad Partizanom 103-82, dolazi novi trofej-pobednik Kupa Jugoslavije.

Godine 1963. i 1964. ostaće zabeležene kao najsjajnije u istoriji OKK Beograda.

1963. godine Korać, Erkić, Gordić, M. Nikolić, T. Rajković, Pavelić, Tošić, Lj. Stanković, Pazmanj, Kosović, Ivacković i Gajin "prošetali" su se prvom ligom pobeđujući svoje protivnike sa prosečnom razlikom od 25 poena, sa skorom od 15 pobeda i samo tri poraza. U finalnom meču padaju i "crno-beli" i ekipa iz "Žućkove avlije" biva bogatija za još jednu titulu državnog prvaka.

1964. godine Bora Stanković se ponovo vraća na klupu "plavih", u težnji da odbrani šampionsku titulu iz prethodne sezone. Korać i drugari i u ovoj sezoni, baš kao i u prethodnoj, odnose pobede, kako na domaćem tako i na gostujućim terenima, u celoj Jugoslaviji. Posle mečeva sa "plavima" pognute glave odlaze igrači Zvezde, Partizana, Zadra, Slovana, Splita, Olimpije, Lokomotive, Radničkog. Epilog isti: 15 pobeda i tri poraza, i naravno još jedna titula prvaka Jugoslavije za družinu iz Čelareve.

Posle "zlatnih godina" OKK Beograda (period 1957-1965. godine) dolazi do razlaza šampionske ekipe. Korać i Gordić odlaze u Belgiju, Nikolić u Tursku, itd. "Trofejni post" OKK Beograda traje sve do 1993. godine kada pod vođstvom Rajka Žižića klub iz Čelareve po drugi put u svojoj istoriji postaje osvajač nacionalnog Kupa.

Uspesi

uredi

Nacionalni

uredi
  • Prvak (4): 1958, 1960, 1963, 1964.
  • Viceprvak (1): 1962.
  • Osvajač (2): 1959/60, 1961/62.
  • Finale (1): 1959.

Međunarodni

uredi
  • Polufinale (3): 1958/59, 1963/64,1964/65.
  • Finale (1): 1971/72.

Trenutna postava OKK Beograda

uredi
OKK Beograd
Krilni centar   Anđić Branko
Plej   Vasić Aleksandar
Bek   Dimitrijević Miloš
Plej   Dunđerski Slobodan
Krilni centar   Đurica Aleksandar
Centar   Knežević Dejan
Krilni centar   Knežević Stanoje
Plej   Korać Nikola
Krilo   Kruščić Dragan
Krilo   Milovanović Miloš
Bek   Mitrović Dragan
Centar   Suzić Miloš

Poznati igrači

uredi

Vidi još

uredi

Eksterni linkovi

uredi