1931. 1990. Radžniš Ošo (11. decembar 1931—19. januar 1990.), indijski je govornik i vođa pokreta Radžniš. Tokom svog života se smatrao kontroverznim novim vođom verskog pokreta i mistikom. Šezdesetih godina prošao je kroz Indiju kao javni govornik i bio je kritičar socijalizma, Mahatme Gandija i Hindu religiozne ortodoksije. Zagovarao je mnogo opušteniji stav prema ljudskoj seksualnosti. [1]

Radžniš Ošo


{{{tekst_uz_sliku}}}

1931. decembar 1931.
Raisen district Raisen districtBritanska Indija
1990. januar 1990.
Puna PunaIndija

Godine 1970. Radžniš je provodio vreme u Mumbaju, iniciranjem sledbenika poznatih kao "neosanjasini". Tokom ovog perioda proširio je svoja duhovna učenja i svojim diskursima davao originalan uvid u tradicionalne verske spise, mistika i filozofa iz celog sveta. Godine 1974. Radžniš se preselio u Punu gde su osnovana fondacija i ašram (hram), kako bi ponudili različite "transformacione alate" za indijske i međunarodne posetioce.

Godine 1981. napori koji su se fokusirali na aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Radžnišu prebacili su se u objekat poznat kao Radžnišpuram u okrugu Vosko u Oregonu. Skoro odmah pokret je ušao u konflikt sa stanovnicima okruga i državnom vladom, a niz pravnih bitaka vezanih za izgradnju ašrama i nastavak razvoja ograničio je njegov uspeh. 1985. godine, nakon istrage o teškim zločinima, uključujući bioteroristički napad salmonelom 1984. i pokušaj ubistva američkog državnog tužioca Čarlsa H. Tarnera, Radžniš je tvrdio da je njegov lični sekretar Ma Anand Šila i njene bliski pristalice bili odgovorni. Kasnije je deportovan iz Sjedinjenih Država u skladu sa Alfordovom doktrinom.

Nakon deportacije, 21 zemlja mu je odbilo ulazak. Na kraju se vratio u Indiju i oživio ašram u Punu, gde je umro 1990. godine. Njegov ašram je danas poznat kao Ošovo međunarodno utočište za meditaciju. Radžnišova sinkretička učenja naglašavaju važnost meditacije, svesti, ljubavi, proslave, hrabrosti, kreativnosti i humora - kvalitete koje je smatrao potisnutim poštovanjem statičkih verovanja, verske tradicije i socijalizacije. Radžnišova učenja imala su značajan uticaj na misao zapadnog nju ejdža, a njihova popularnost se značajno povećala od njegove smrti.

Reference uredi

  1. Gordon, James S. (1987). The golden guru : the strange journey of Bhagwan Shree Rajneesh. Lexington, Mass.: S. Greene Press. ISBN 9780828906302. OCLC 15054570. 

Literatura uredi