Nyrki Tapiovaara

Veikko Nyyrikki (Nyrki) Tapiovaara (10. septembar 1911 - 29. februar 1940) bio je finski filmski režiser, koji je, usprkos kratkoj karijeri, dobio reputaciju jednog od najznačajnijih autora predratne finske kinematografije.

Nyrki Tapiovaara
Nyrki Tapiovaara godine 1938.
Biografske informacije
Rođenje10. 9. 1911.
Pitäjänmäki
Smrt29. 2. 1940. (dob: 28)
Tolvajärvi
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser
Opus
Djelatni period19371940
Znamenita djela

Odrastao je u umjetničkoj porodici, a kao mladić je studirao pravo, prije nego što se posvetio pisanju, što je uključivalo i filmske kritike. Kao i mnogi pripadnici tadašnje finske inteligencije, politički je bio blizak radikalnoj ljevici i izražavao simpatije prema susjednoj sovjetskoj državi, a zbog čega je bio predmetom policijskog nadzora.

Karijeru mu je omogućio Heikki Aho, sineast i sin proslavljenog književnika Juhanija Anoa, koji mu je 1937. godine povjerio režiju ekranizacije očevog romana Juha. Sljedeće godine je Tapiovaara snimio Varastettu kuolema, koji se smatra njegovim najboljim ostvarenjem. U međuvremenu je Velika čistka dovela do razočaranja u SSSR, a koje je kulminiralo sa bombardiranjem Helsinkija na početku Zimskog rata. Tapiovaara se javio u finsku vojsku kao dobrovoljac, ali se zbog ljevičarske prošlosti smatrao potencijalnim petokolonašem te je bio raspoređen u pozadinu, često trpeći šikaniranje od strane oficira. Tek na samom kraju rata, kada je došlo do povlačenja finskih snaga, udovoljeno je Tapiovaarinom zahtjevu da sudjeluje u borbama na fronti. 29. februara je poginuo držeći odstupnicu svojim suborcima. Njegov posljednji, nedovršeni film Miehen tie, su poslije rata dovršio njegov kolega Hugo Hytönen.

Filmografija uredi

režiser uredi

scenarist uredi

  • Juha (1937)
  • Kaksi Vihtoria (1939)
  • Herra Lahtinen lähtee lipettiin (1939)
  • Miehen tie (1940)

glumac uredi

  • Varastettu kuolema (1938)
  • Kaksi Vihtoria (1939)

Vanjske veze uredi