Nunčake ili čake (en.: nunchaku ili nunchucks; kineski: 雙節棍, shuāng jié gùn; 兩節棍, liǎng jié gùn "Dual Section Staff"; 二節棍, èr jié gùn "Two Section Staff"; jap.: ヌンチャク nunchaku; 梢子棍, shōshikon "Boatman's staff"; 双節棍, sōusetsukon "Paired sections staff"; 二節棍, "Two section staff") je oružje borilačkih vještina kobudovog seta oružja i sastoji se od dva štapića spojena na krajevima sa kratkim lancem ili kanapom. Ostala Kobudo oružja su sai, tonfa, bo, eiku, tekko, tinbe-rochin, surujin, i kama. Sansetsukon je slično oružje sa tri štapića spojena na lance umjesto dva.

Različiti tipovi nunčakua.

Legalnost uredi

Posjedovanje nunčakua nije legalno u mnogim zemljama uključujući Kanadu, Njemačku, Dansku (*), Švedsku (*), Norvešku, Belgiju, Holandiju (*), Poljsku (*), Mađarsku (**), Švicarsku (*), Španiju, Francusku (**) Hrvatsku i Veliku Britaniju (zakoni protiv nunčakua u UK su donekle popustili od 1991, ali prikaz nunčaki u medijima se još uvijek cenzoriše). Legalnost u Sjedinjenim Državama zavisi od jedne do druge savezne države, npr. lično posjedovanje nunčakua je nelegalno u New York-u, Arizoni, Kaliforniji i Massachusetts, ali u drugim državama posjedovanje nije kriminalno. Legalnost u Australiji je također određeno individualnim zakonima države. U New South Wales-u, oružje je na ograničenoj listi i može biti nabavljeno samo uz dozvolu nadležnih.

  • (*) - spužvene Softnunchaku nunčaku namjenjene treniranju su dozvoljene
  • (**) - nunčake su dozvoljene da se posjeduju ali ne i da se nose u javnosti, nošenje na trening mora da se vrši torbom

Historija uredi

Iako tačno porijeklo nunčakua nije poznato (kao s većinom oružja u historiji), najvjerovatnije je bilo izumljeno u Kini ili Okinavi. Japanska riječ nunčaku dolazi od Min Nan riječi ng-chiat-kun (兩節棍). Uobičajeno je mišljenje da je nunčaku u početku bio kratka alatka namijenjena obradi riže, tj. odvajanju zrna od stabljike. Druga teorija navodi da su nunčaku bile razvijene od strane učitelja i učenika škola borilačkih vještina, zbog toga što ih je (podijeljene u tri dijela) bilo lakše sakriti od predstavnika vlasti. Također je moguće da je oružje razvijeno kao odgovor na zabranu oružja sa oštrim ivicama donesenu po invaziji Satsume na Okinavu (u XVII vijeku). I na kraju moguće je da su nunčake razvili i sami seljaci, kojima je bilo zabranjeno korištenje tada konvencionalnog oružja, poput strijela i noževa, tako da su koristili njima dostupne alatke kao oružje.

Nunčaku kao oružje je dobilo na popularnosti od kako ih je majstor borilačkih vještina Bruce Lee koristio ih u svojim filmovima 1970tih. Majstori borilačkih vještina ga smatraju ograničenim oružjem. Kompleksne i teške za upotrebu, nunčake nemaju domet bo-a (borilačka motka duga 1,82 cm), niti prednosti oštrih ivica mača. Također velika je mogućnost samopovrijeđivanja prilikom upotrebe. Ipak zapanjujuća pokretljivost nunčaka i njihova primijećena ubojitost dovele su do rasta popularnosti ovog oružja, naročito nakon "ninđa histerije" tokom osamdesetih i neosnovanog povezivanja nunčaki sa ninđama.

Vanjski linkovi uredi