Novi Guliver (rus. Новый Гулливер) je sovjetski crno-bijeli igrano-animirani film za djecu snimljen 1935. u režiji Aleksandra Ptuška, poznat kao jedno od prvih cjelovečernjih ostvarenja te vrste.

Novij Guliver
RežijaAleksandar Ptuško
A. Vanjičkin
ScenarioAleksandra Ptuško
Grigorij Rošalj
PredložakGulliverova putovanja; autor:
Jonathan Swift
UlogeVladimir Konstantinovič Konstantinov
Ivan Judin
MuzikaLev Švarc
FotografijaNikolaj Renkov
Datum(i) premijere
25. 3. 1935 (1935-03-25)
Trajanje75 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski

Predstavlja slobodnu adaptaciju Guliverovih putovanja engleskog pisca Jonathana Swifta. Protagonist, koga tumači Vladimir Konstaninovič Konstantinov, je mladi sovjetski pionir koji sanja kako dolazi u Liliput, zemlju patuljaka, u kojoj otkriva kako kapitalisti tlače radničku klasu, te im odlučuje pomoći. Ptuško, koji je godinama prije eksperimentirao s kombiniranjem filmske animacije i igranih scena, za film je koristio preko 3000 lutaka. Ptuškov film, koji su mnogi kasnije uspoređivali s radovima njegovom suvremenika Willisa O'Briena radovima u King Kongu, je doživio veliki uspjeh, kako u domovini, tako i u inozemstvu, gdje je dobio brojne pohvale. Ptuško je od poduzeća Mosfilm dobio vlastiti studio koji je prozvan "Ptuškov kolektiv", gdje je sljedećih godina radio brojna zapažena ostvarenja.

Mladom Konstantinovu je uloga Gulivera bila jedina u životu. Devet godina kasnije je za vrijeme drugog svjetskog rata poginuo kao pripadnik Crvene armije u borbama kod Talina.

Vanjske veze uredi

  Eksterni video
  Полная версия фильма «Новый Гулливер» на YouTube.