Novica Veličković

Novica Veličković (Beograd, 5. oktobar 1986) je srpski košarkaš. Trenutno je član KK Partizana.

Novica Veličković


Lične informacije
Puno ime Novica Veličković
Datum rođenja 5. oktobar 1986.
Mesto rođenja Beograd (SFRJ)
Državljanstvo  Srbija
Visina 2,05
Pozicija krilni centar
Olimpijski zapisi
Košarka
Evropska prvenstva
Srebro 2009. Poljska Srbija

Karijera uredi

Košarku je počeo da trenira u klubu KK Klik 1996. Zatim je igrao za Zemun (1998-2001), a od 2001. je član Partizana. Sa Partizanom je 2003. bio kadetski prvak Srbije i Crne Gore, a bio je član kadetske reprezentacije.

Za prvi tim Partizana je zaigrao u sezoni 2004/05. i osvojio je prvenstvo te sezone. Te sezone nastupao je za juniorsku reprezentaciju SCG u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kao i na nezvaničnom Svetskom prvenstvu u Manhajmu. 2005. je bio član mlade reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Čehovu i osvojio je bronzanu medalju.

Na utakmici Jadranske lige između Partizana i Hemofarma u sezoni 2005/2006. izbila je opšta tuča između igrača dva tima. Hemofarm je imao veliku prednost 22 sekunde pre kraja utakmice kada je Veličković faulirao Amerikanca Roberta Konlija, koji je burno reagovao na prekršaj. U tuči je učestvovalo desetak košarkaša oba tima, a Veličković, iako jedan od najmlađih, bio je i jedan od najaktivnijih učesnika obračuna i razbio je arkadu košarkašu Hemofarma Slavku Stefanoviću. Partizan je te sezone odbranio titulu u domaćem prvenstvu. Veličković je 2006. je igrao na Evropskom prvenstvu za mlade u Izmiru, gde je osvojio zlatnu medalju.

Sledeće sezone Veličković je sa Partizanom osvojio Jadransku ligu i nacionalno prvenstvo. U finalu plej-ofa Sinalko Superlige protiv Crvene zvezde, Veličković se sukobio sa Milanom Gurovićem. Posle incidenta sudija je Partizanovom krilnom centru dosudio tehničku ličnu grešku, a Duško Vujošević je zamenio Veličkovića. Partizanov mladi košarkaš je ispraćen sa tribina povicima „Novica ubica!“ i od tada mu taj nadimak ostaje. Kasnije su Gurović i Veličković igrali zajedno za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Španiji 2007. godine.

3. novembra 2007. godine kada su se u hali Pionir u okviru trećeg kola prve faze Evrolige sastali Partizan Igokea i tadašnji prvak Evrope, ekipa Panatinaikosa. Posle fenomenalne igre Beograđana, poslednji napad su imali crno beli. Veličković je ostao sam, šutirao za pobedu Partizana i zamalo promašio. Panatinaikos je tako pobedio, a Novica je plačući u svlačionici rekao da će "sledeća sigurno ući". Kada je prošao u drugu fazu Evrolige, Partizan je za protivnika ponovo dobio Panatinaikos. Posle fenomenalnog izdanja beogradskih crno-belih u ovoj fazi, utakmica ova dva rivala u poslednjem kolu u hali Pionir je direktno odlučivala koji će se tim plasirati u četvrtfinale. U jednom od poslednjih napada, pri maloj rezultatskoj prednosti Partizana, lopta je ponovo došla do Veličkovića, koji je uputio izuzetno težak šut preko ruku Majka Batista i pogodio. Utakmica je tom trojkom bila rešena, Partizan se plasirao u četvtfinale Evrolige, a aktuelni evropski šampion i najskuplji tim Evrolige je eliminisan. Partizan je u četvrtfinalu eliminisala Taukeramika, dok je u domaćim takmičenjima osvojio triplu krunu.

Veličković se prijavio za NBA draft 2008, ali nije izabran. Ostanak u Partizanu mu je omogućio da se nametne kao jedan od najkorisnijih igrača Evrolige, u kojoj je proglašen za najkorisnijeg igrača meseca marta. Proglašen je i za MVP-ja finala Kupa Radivoja Koraća 2009. godine.

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Novica Veličković